De nieuwe man!

De nieuwe man…. Nee, ik heb het niet over al die mannen die met de keukenshort aan, staan cupcakes te bakken voor de verjaardag van hun dochter of die zelf mooi hun was doen en hun hemd in de juiste plooi strijken, terwijl vrouwlief op haar gemak in de zetel aan de telefoon met een glas witte wijn in de hand, zit te kletsen met een vriendin.

De nieuwe man…. Nee, ik heb het niet over een nieuwe man in je leven die je leven, hart en emoties weer helemaal overhoop haalt en je hoop geeft en je opnieuw doet gloeien en plotse glimlachen tovert op je gezicht, je de banale dingen van het leven doet vergeten en je omtovert tot een (levens-) lustige vrouw.

De nieuwe man… Nee, ik heb het niet over je nieuwe collega die zich weet te nestelen in een landschapsbureau waar hij omgeven is door twintig vrouwen die ondertussen al wel elk eens een periode door de roddelpers zijn gegaan van de negentien anderen en nu zelf onderworpen wordt aan allerhande vrouwenspelletjes.

De nieuwe man…. Ja, ik heb het over de nieuwe man hier op onze blog. Ik heb het over Bart van Coillie, die vanaf nu ook hier zijn persoonlijke- en mannelijke- visie gaat geven over date en relaties. Bart, zelfstandig psychotherapeut sinds 1997, docent sinds 1989 en hoofd therapie in het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum in Rekem-Lanaken sinds 2012, is onze nieuwe man. Geen klein kaliber dus en daar zijn we trots op!

Driehonderd vijfendertig stukken werden al op deze blog gepost. Heel uiteenlopend van inhoud, maar telkens met hetzelfde thema te maken: relaties, single zijn en de eerste stappen in de datingwereld. Inspiratie gehaald uit de wetenschap, onderzoeken, uit gesprekken met Parshipleden tijdens de coachinguren op donderdag en uit eigen gesprekken met mensen rondom mij. En ook al probeer je een neutrale blik te werpen op beide seksen, toch werd het langzaam aan duidelijk dat we bij Parship naar dat ietsje meer wilden gaan.

Het boek ‘Mag ik deze date van u’ dat in februari verscheen, was daar zeker een eerste antwoord, een eerste teken aan de wand dat we bij Parship zochten naar een laagje meer. Maar het was niet genoeg, wel een goede start. Daarom kwamen we op het idee om een mannelijke blogger in te schakelen, die de dingen eens vanuit zijn visie zou bekijken en beschrijven.

Verschillen mannen en vrouwen dan zo veel als ze zich op een datingsite zetten? Oh jawel! En… Oh nee! Niet dat ik ze niet allemaal nog eens zou willen opnoemen, maar daar kan je andere blogstukken wel voor raadplegen. Stereotypen zijn nu eenmaal stereotypen omdat er een grond van waarheid inzit, niet?

Om je maar even een voorbeeld te geven. Zo blijkt het nog steeds dat vrouwen in het algemeen overspoeld worden door mailtjes als ze zich inschrijven op een datingsite. Mailtjes van mannen die hun berichten net iets te algemeen en te vaag maken: ‘ik heb je profiel gezien en vind je wel leuk. Zullen we wat berichten uitwisselen?’. Dat soort van mailtjes zorgt voor de meeste vrouwen niet dadelijk de trigger om te antwoorden. Die belanden vaak rechtstreeks in de prullenbak. Toch blijven de meeste mannen op een datingsite met een groot kanon schieten. Hoe meer vrouwen ze aanschrijven, hoe groter de kans lijkt het wel. Dat lijkt alleszins in hun ogen. Alsof ze met hun massa’s virtuele spermacellen dat ene eicelletje willen raken. Evolutieleergewijs kan dat dan wel kloppen, maar zo werkt het niet. Op de een of andere manier -noem het dan maar zesde zintuig- voelen vrouwen dat. Zij antwoorden liever op een mail van een man waaruit blijkt dat die wel degelijk haar profiel gelezen heeft, die daar een vraag of allusie op maakt en -liefst- ook nog eens grappig is.

Maar ook de man reageert anders… de mannen die tegenwoordig op datingsites zich inschrijven, verwachten dat vrouwen ook niet meer stil zitten. Ze willen dat de vrouw zelf ook initiatief neemt, hen ook aanschrijft. Vroeger werd een vrouw overMANd door gevoelens, nu wil een man… euh,… overvrouwd worden door een single van het andere geslacht?

De nieuwe man…. Nee, het lijkt me allemaal niet meer zo simpel. Vrouwen verwachten veel. Hij moet het huishouden kunnen doen,  met de kinderen spelen en zorgende taken op zich nemen, de klusser in huis zijn, kunnen koken, interessante job/hobbies hebben, sterk zijn maar ook zijn gevoelens tonen, mysterieus zijn, maar ook net heel open en eerlijk, trouw zijn maar tegelijk hen af en toe ook jaloers maken, direct en kordaat, maar ook flexibel en toegefelijk. Het is allemaal niet meer zo duidelijk, niet voor niets dat een man – en ook de vrouw- in een gendercrisis belandt.

De nieuwe man… Nee,… niet voor niets dat we er eentje in huis halen!

Dus… Welkom, Bart, ben benieuwd naar jouw zicht op het hele datinggebeuren!

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *