De vier fases (deel 2)

In een langdurige relatie tel je vaak vier fases. Elk van die fases kennen hun eigen karakter en ook hun eigenste seksuele invulling. Je hoeft dus niet te panikeren wanneer jullie seksleven even op een lager pitje staat…  Maar dadelijk meer over.

Even door de vocabulair gaan: een relatie tussen 1 en 3 jaar oud wordt logischerwijs de pioniersfase genoemd. Tussen 3 en 7 jaar spreekt men van de doorgroeifase. De consolidatiefase ontwikkelt zich tussen 7 en 20 jaar, en ben je al langer dan 20 jaar samen dan bevind je je wellicht in de herontdekkingsfase.

Al die fases smeken om meer uitleg. Je krijgt hem. Vandaag fase drie en vier.

Je bent nu meer dan 7 jaar samen en je relatie glijdt de consolidatiefase binnen.

Het vaste patroon in je relatie wordt alleen maar sterker, al schuilt daar meteen een angel in. De spanning is er af. Soms vind je je vrienden, hobby’s en werk leuker en afwisselender dan je relatie. Je kent je liefdespartner door en door en dus is het nu goed oppassen voor grijsheid en dagelijkse sleur, ook in seks. En de kinderen, die er in vele gevallen intussen zijn, zijn flinke relatiebelastertjes. Je bent maar een beetje partner meer, en haast fulltime ouder. Dat is een heel verschil. Het is nu echt vechten om nog wat vrije tijd bijeen te harken. Gevolg in bed: meneer neemt helemaal geen tijd om van seks nog iets intiems en passioneels te maken. Het is de tijd van erop en erover, tot verdriet van mevrouw. Dit is het moment waarop de partners seksueel uit mekaar gedreven worden, TENZIJ hij en zij wel tijd blijven maken voor elkaar.

Als liefde en seks werkwoorden zijn, en dat zijn ze, ga dan nu, ondanks de kinderen, samen een weekend weg en blijf wekelijks een avondje voor mekaar reserveren. Grootouders of goede vrienden vangen intussen je kroost wel op. En dat kroost vindt dat nog leuk ook.

By the way: the Journal of Family Psychology publiceerde de bevinding van de universiteit van Wisconsin, USA. Die onderzocht een jaar lang 500 vrouwen en mannen met kinderen. Researchers waren vooral benieuwd naar het seksleven. Weet je wat ze tot hun verbazing vaststelden? Dat er geen verschil is tussen vrouwen die 45 uur per week buitenshuis werken en huismoeders. Ze hebben dezelfde seksbehoeftes en beleving, en hebben beiden evenveel zin in seks. Wat wel een verschil maakt is slecht werk! Slecht werk is een slecht seksleven. Maar voelen vrouwen zich in hun werk gewaardeerd, dan is er niet eens een seksueel verschil tussen een carrièrevrouw en een huismoeder.

 

En dan het grote slotakkoord. Na een relatie van 20 jaar komt de rust terug. De kinderen zijn het huis uit, je bent misschien gestopt met werken, en dus herontdek je het begrip vrije tijd. Heerlijk. Je loopt er eindelijk weer ontspannen bij en zie: de liefde en de intimiteit zijn ineens weer zichtbaar. Je hoeft zelfs je seksleven niet meer te plannen, je kunt met elkaar naar bed wanneer je wilt. In deze herontdekkingsfase kan Het Grote Genieten weer beginnen!

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *