Een nieuwe relatie na een echtscheiding (deel 2)

Tijdens de coachinguren komen er heel wat vragen van mensen die in een echtscheiding zitten of er net doorzijn over het opstarten van een nieuwe relatie. De komende weken zal je op deze blog hierover wat te lezen krijgen. Wanneer begin je aan een nieuwe relatie na echtscheiding? Hoe doe je dat dan? Waar moet je rekening mee houden als er kinderen zijn? Ga je dadelijk samenhokken of niet? Op elk van deze specifieke vragen wordt apart ingegaan. Maar misschien eerst de grote lijnen weergeven.

Investeer maar cijfer je niet weg

Investeer in je nieuwe relatie. Zeker wanneer je allebei kinderen hebt is het niet makkelijk om de agenda zo te laten kloppen dat  er nog wat tijd voor jullie alleen is. En dat is echt wel noodzakelijk. Maar cijfer jezelf ook niet weg. Heel wat singles die na een scheiding in een nieuwe relatie stappen hebben te veel schrik dat ook deze relatie zal mislukken, dus gaan ze allerlei eigen hobby’s, gewoontes,.. aan de kant zetten in de hoop dat de nieuwe partner bij hen gaat blijven. Dat werkt niet. Spreek dus goed vooraf af hoeveel je verwacht dat de ander investeert en waartoe je zelf bereid bent.

Doe niet te naïef en te romantisch.

Een nieuwe relatie na een echtscheiding is niet makkelijk. Je kan vaak niet onmiddellijk aan de hele wereld vertellen hoe verliefd je bent, de introductie bij je kinderen vraagt tijd, je familie en vrienden moeten wennen aan een nieuwe partner in je leven. Aanvaard dus, dat het niet makkelijk zal zijn en dat niet iedereen altijd even blij zal reageren. Tegen je nieuwe partner kan je ook maar beter eerlijk zijn over die reacties.

 

Kinderen in een NSG (Nieuw Samengesteld Gezin) verdelen eerder dan ze binden

Niet elk kind gaat die nieuwe partner even makkelijk aanvaarden. En er zijn kinderen die het de nieuwe partner behoorlijk moeilijk kunnnen maken. Zie dat gedrag van je kinderen. Spring niet dadelijk in hun verdediging, sommige kinderen kunnen echt erg vervelend doen en dat gedrag moet begrensd worden. Daarom is het belangrijk dat je ook aan je kinderen duidelijk maakt dat je nieuwe partner wel degelijk een deel van het gezin wordt en niet zomaar een bijrolletje speelt.

Vergelijk niet

Niets lijkt me zo erg dan dat je nieuwe partner je doen, denken en zeggen constant vergelijkt met je ex. Jij bent zijn/haar ex niet, hebt een eigen persoonlijkheid, een eigen karakter en een eigen manier om in een relatie te staan.

 Samenwonen?

Toch niet dadelijk. Wacht daar gerust lang genoeg mee, je zal zelf wel voelen wanneer het de moment is. En als je dan samen die grote nieuwe stap zet, neem die stap dan ook samen. Probeer samen een nieuwe woonst te zoeken, koop samen wat nieuwe spulletjes, richt samen het huis verder in… En hernieuw ook eens de bestaande huisregels. Wanneer iemand anders in jullie leven komt, is het misschien niet slecht om ook met zijn/haar regels rekening te houden.

This entry was posted in Andere and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *