Is dit wel een gezonde relatie?

Afgelopen week kreeg ik op donderdagavond een telefoontje tijdens de coachuren van Parship. Een man van midden veertig beschreef zijn nieuwe geliefde. Zij was zeer onzeker en hij had het gevoel dat ze volledig afhankelijk was van hem. Ze deed haast niets meer zonder zijn mening hierover gehoord te hebben. Wanneer hij probeerde om haar zelf iets te laten beslissen, merkte hij dat haar dat helemaal overstuur maakte. Hijzelf kwam uit een erg dominante relatie met een vrouw met drie kinderen uit een vorig huwelijk. Zijn ex-vriendin bepaalde alles. Nu kreeg hij dus plots weer een hoop verantwoordelijkheid in zijn schoenen geschoven en voelde zich door zijn nieuwe relatie met deze afhankelijke dame voor het eerst sinds lang opnieuw man. Hij had terug een plaats, een mandaat, telde weer mee.

Toch vroeg hij zich af of hij deze relatie wel mocht verder zetten. Was dat voor zijn huidige partner wel een gezonde relatie?

Complementaire relatie

De relatie die deze man beschrijft wordt ook wel complementaire relatie genoemd. Mensen zoeken bij de partner een compensatie voor de tekorten die ze hebben in hun persoonlijke leven en hun eigen karakter. Het zijn relaties die aan de ene kant heel vertrouwd lijken, maar aan de andere kant onmiddelijk als onevenwichtig aanvoelen. De meeste mensen die in zo een relatie zitten, voelen zich daar in het begin wel comfortabel mee: de partner vult immers je eigen tekorten aan. Je vertrekt vanuit een bepaalde eigenschap van jezelf en krijgt een rol toegedeeld in de relatie. Naarmate de relatie vordert wordt deze rol meer en meer uitvergroot, waardoor er weinig plaats is voor flexibiliteit, laat staan voor verandering.

Soorten complementaire relaties

De meest voorkomende complementaire relaties zijn : voelers en denkers, ego├»stische en erg altru├»stische mensen, gevers en nemers, zorgers en hulpelozen, kind en ouder, afhankelijk en onafhankelijk,…

Voor- en nadelen

Is zo een relatie gezond? Wel, het is een keuze die je moet maken, want zoals aan elke relatie zijn ook hier voor- en nadelen aan verbonden. Het positieve aan een complemantaire relatie is dat je eigen persoonlijke gebreken worden aangevuld in de relatie, alle moeilijke taken kan je aan je partner overlaten. Verder is je partner iemand waarop je kan leunen en je zelf geen uitdagingen moet aangaan om je persoonlijk te verrijken. De meeste mensen die in een complementaire relatie zitten, beschrijven die vooral als veilig en moeiteloos.

De nadelen is dat er geen plaats is voor persoonlijke ontwikkeling of groei. Je moet in je rol blijven zitten, want dat is de basis voor de relatie an sich. Persoonlijke uitdagingen kan je dus niet aangaan. Hierdoor blijf je volledig afhankelijk van je partner en stort je wereld (en jijzelf daarbij) in wanneer die partner wegvalt.

 

This entry was posted in Andere and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *