Knipperlichtrelatie

Je kent vast zo een koppel: het is aan, smoorverliefd, alles goed en dan gaat het weer fout. Communicatie loopt niet, de omstandigheden zijn zwaar, ze vinden elkaar niet, zeuren om details, zijn boos op zichzelf en werken het op de ander uit, net omdat ze die iets te vanzelfsprekend vinden. En dan is het weer uit. Elk gaat even zijn eigen weg, doet zijn ding, ademt terug.

Er worden grote aankondigingen gemaakt bij de vriendenkring: ‘Dit nooit meer’, ‘De andere is mij niet waard’, ‘Ik verdien beter’. Maar dan op een blauwe maandag komen ze elkaar terug tegen of die ene cd moest nog teruggebracht worden; Ze zien elkaar, herkennen het gemis in elkaars ogen. Het gemis van de andere als vertrouwd persoon, het gemis van gezamelijk verleden, het gemis van gezamelijke doelen, het gemis vann die kleine knipoogmomenten die partners hebben en beginnen opnieuw.

Deze partners kijken op dat moment alleen naar de goede elementen van hun relatie en van elkaar. Vol overgave beginnen de twee opnieuw aan hun relatie, echter zonder nieuwe afspraken of zonder het verleden doorgepraat te hebben. Na de ‘high’ van de nieuwe start, het herstarten van de relatie en het herwinnen van de partner begint al snel te pijnlijk confrontatie met het gegeven dat er niets veranderd is. Niet alleen de verschillen die ervoor al waren worden weer duidelijk, ook de kwetsuren van voorheen komen hier bovenop. Elk van de partners wil misschien wel ‘zijn best doen’ maar loopt hier door constant op eieren en verliest zichzelf -opnieuw- in de relatie. Hierdoor zijn de partner niet zichzelf, maar proberen ze zichzelf toch een stuk af te schemen, wat alleen maar meer  en sneller afstand creëert. De problemen van ervoor komen dus snel terug naar boven en de impact ervan is nog honderd keer harder dan de eerste keer.

Toch blijven heel wat koppels dit herhalen. Noem het maar een verslaving. De partner is haast een persoonlijke drug waar je niet zonder kan. Vaak willen deze partners een binding voelen. En omdat die er op -sommige- momenten wel was, bllijven ze die nastreven en vergeten ze al de negatieve ervaringen die deze relatie te weeg heeft gebracht.

Er zijn maar twee oplossingen om een knipperrelatie goed te laten eindigen: je eindigt ze of je begint met dezelfde partner helemaal opnieuw, rekening houdend met de kennis die je hebt uit het verleden.

This entry was posted in Andere and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *