Een oude schuur brandt beter.

Een kleine bibber in haar stem, wranke ogen, rode lippenstift, korte haren in een modieus kapsel, elegant gekleed met de juiste handtas. Achtenzestig was het antwoord op de vraag hoe oud ze was. De medicatielijst was ellenlang en een begin van Alzheimer was vastgesteld. Wat brengt je dan bij een seksuologe en relatietherapeute? Ik ben verliefd op Jos, zei ze fier. Hij is 74 jaar en we willen er voor gaan. Terwijl ze het zei, keek ze me strak aan en bloosde ze met alles waar er te blozen mee viel. Maar ondanks de vlinders, had ze zo wat haar twijfels. Allez, eigenlijk had haar dochter wat twijfels. En het was haar dochter die haar had aanraden om eens met iemand professioneel te gaan praten, voordat ze zich in een of ander avontuur stortte. Maar ik zit er eigenlijk al in, zei ze en kleurde voor de tweede keer vuurrood.

Een nieuwe relatie op latere leeftijd heeft zo zijn voor- en nadelen. Uiteraard is het niet hetzelfde als toen we twintig waren. Op latere leeftijd hebben we de nodige ervaringen achter de rug, zowel goede als slechte. Als we daar de juiste lessen uit geleerd hebben, zorgt het voor een betere zelfkennis. Je weet wat je wil en kan het ook makkelijker vertellen en je hebt ondertussen geleerd van je verwachtingen bij te stellen. Dat zijn zo de voordelen van liefde op oudere leeftijd.

Complexe verbindingen

Toch zijn relaties op oudere leeftijd vaak complexe kluwens. De meest grote is de rugzak met je verleden in dat je meedraagt. En met die rugzak kan er vanalles bedoeld worden: je kinderen, de kleinkinderen en regelmatige babysitverplichtingen, eventuele schulden, alimentatie, een netwerk van mensen die je doorheen de jaren hebt opgebouwd, de woonplaats, een moeizaam of net heel intens contact met je ex, emotioneel leed, verlies van vertrouwen, … Al die factoren zijn meestal weinig bevorderlijk voor een broze nieuwe relatie. Het vreet aan de liefde en je kan er niets aan doen. Als er na de eerste vlinders in de buik niets dieper overblijft, haalt de liefde het niet onder de druk van alle negatieve omstandigheden. Daarbij komt dat je allebei een verleden hebt, dus ook dubbele bagage om te dragen.  

Te veel of net te weinig tijd is ook bij oudere geliefden een valkuil

Een moeilijkheid waar niet iedereen aan denkt is dat heel wat zestigplussers niet meer werken. Fijn, toch, denk je dan, dan heb je alle tijd van de wereld voor elkaar. Dat is zo, maar blijkt ook dat net te veel vrije tijd mensen heel wat schrik aanjaagt. En sommigen gaan dan uit verveling of uit schrik voor eenzaamheid op zoek naar een partner en niet omdat ze echt een relatie willen. Een valkuil die we wel vaker zien en die steeds eindigt in een mislukking.

En je zou het misschien niet denken, maar een andere valkuil waar onze oudere geliefden mee te maken krijgen is haast. Ze hebben nog maar 20 jaar te gaan, dus moeten ze niet alleen snel iemand vinden, het moet ook al van het eerste afspraakje duidelijk zijn of de andere leuk genoeg is om nog eens te zien, leuk genoeg is om hun kostbare tijd in te investeren. Maar zo werkt liefde niet. Je hebt nu eenmaal tijd nodig om elkaar te leren kennen. En hoe jong of hoe oud je ook bent, je kan dat niet overslaan.

En nu de andere voordelen

Zelfkennis hadden we al als een van de grootste voordelen van liefde op oudere leeftijd opgesomd. Een ander voordeel  is het feit dat mensen van een bepaalde leeftijd meer over hebben voor het slagen van hun relatie. Zij weten nog maar al te goed hoe pijnlijk het mislukken was van een relatie en hoe lang het duurde om over de breuk heen te raken. Dus spannen ze zich meer in om dat te vermijden. Verder kennen ze de blindheid in de liefde maar al te goed. Vaak hebben ze zelf hun vorige partner geïdealiseerd, hebben ze te hoger verwachtingen gehad naar de andere partner en naar de relatie, weten ze als geen ander dat communicatie een ontzettend belangrijk punt is binnen een langdurige relatie en dat egoïsme hen geen centimeter vooruit helpt.

Die egoïsme is ook minder noodzakelijk: er zijn vaak minder professionele of materiële zorgen. De zorgen om de kinderen is vaak als voorbij. Ouderen hebben ook minder last van prestatiedrang, ook tussen de lakens.

En tot slot weten de geliefden dat de tijd inderdaad niet eeuwig blijft duren, wat hen bewust maakt dat ze de liefde die ze nog hebben gevonden op latere leeftijd beter maar heel intens omarmen. Want liefde op het eerste zich met al het vuurwerk en de spetters gebeurt misschien minder op je 60 jaar, maar als het er is, genieten deze geliefden op latere leeftijd er des te meer van.

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *