Een tweede eerste keer.

Vrijgezellen genoeg in Vlaanderen en omstreken. En die vrijgezellen zijn niet allemaal meer begin twintig, stevig uitgaande in het weekend of zich aan het storten op hun carrière. Nee, de meesten zitten tussen de 35 en 55 jaar. En de groep van vijftigplussers (ook zestigers en zeventigers) wordt steeds groter.

Heel wat van deze vrijgezellen hebben een lange relatie achter de rug met hun jeugdliefje. Hun eerste lief waar ze alles voor de eerste keer mee deden: voor de eerste keer samen een auto gekocht, voor de eerste keer samen op reis, het eerste huurappartementje, de zoektocht naar de eerste job, het eerste kind, de eerste keer in de badkamer terwijl de andere op toilet zit,… Lief en leed, samen alle grote knooppunten van de levensweg genomen. En toch onderweg afgehaakt.

Verder moeten na een periode van rouw lijkt voor de vele vijftigplussers niet altijd de meest evidente keuze. Zij moeten alles opnieuw een eerste keer doen, met iemand anders.

Als eerste moet je uiteraard beginnen met het verwerken van je breuk. Voor vijftigplussers die nogal abrupt aan de kant worden gezet, kan dat verwerkingsproces veel langer duren. Sommigen zijn er immers van overtuigd dat hun ex-geliefde nog wel tot inkeer gaat komen wanneer hij of zij de ex even wat tijd geeft om te bezinnen. De zin ‘het is gewoon een midlifecrisis, binnenkort staat hij/zij weer aan mijn deur’ hoor ik vaker dan je denkt. Hierdoor blokkeert heel het rouwproces. Aanvaarden dat de ander echt weg is, is een moeilijke en eerste stap. Voor vele vijftigplussers helpt het om gedachten beginnen neer te schrijven in een soort van dagboek. Zowel alle mooie herinneringen als de pijn waar ze nu nog mee zitten , de onbeantwoorde vragen die nog gesteld moeten worden,… kunnen in zo een schrift terecht komen.

En je kan dan misschien al schrijvend je geest gezonder maken, de rest van je lichaam wil ook wat. Je huisarts heeft je waarschijnlijk al gewaarschuwd dat je lichaam niet hersteld als dat van iemand van twintig, gedraag je dan ook niet zo. Massa’s alcohol, sigaretten, vet eten en vele avonden onderuit gezakt op de bank voor de tv helpen je niet vooruit. Regelmatig en gezond eten, alcohol zo veel mogelijk mijden of met mate te gebruiken en gaan sporten. Van dat laatste wordt niet alleen je lichaam beter, je geest maakt serotonine aan waardoor je je minder depressief voelt en… je komt onder de mensen.

Want inactiviteit zorgt ervoor dat je je futloos voelt door een gebrek aan dopamine in je hersenen. Dopamine wordt ook wel ons gelukshormoon genoemd. De wetenschap van geluk zegt niet voor niets dat we moeten voorzien in onze basisbehoeften om gelukkig te zijn: goed eten en drinken, genoeg slapen, leven in de juiste temperatuur en sociale contacten. Kom dus zeker je huis uit en bezoek vrienden, ga op zoek naar nieuwe ervaringen, organiseer plezierige momenten. Vergeet niet dat hetgeen je doet ook bepaalt hoe je je voelt en hoe je over jezelf denkt. hoe meer je dus actief in het leven staat, hoe beter het beeld zal zijn dat je over jezelf hebt.

En dan… op zoek naar een nieuwe liefde. Hoewel heel wat vijftigplussers snel na een breuk hun leven weer opgevuld willen zien, zijn er een heel aantal die het niet zo makkelijk vinden om zich weer -letterlijk en figuurlijk- bloot te geven aan iemand nieuw. Het oude was zo vertrouwd en makkelijk.

Op jacht gaan in de spiegeltent zit er misschien niet meer in, maar voor vele vijftigplussers brengt onlinedaten toch wat soelaas.  Het is makkelijk, kan wanneer je wil en biedt je een waaier van vrijgezellen die ook op zoek zijn naar de grote liefde. Voor heel wat vijftigplussers blijft dit een moeilijk stap. Ze vinden het te geforceerd en zien het als iets voor sukkels. Van die gedachte kunnen ze maar beter afstappen. Want ook al lijkt het heel erg geforceerd, het biedt ook net de kans om op een veilige manier terug te leren flirten, contact leggen, voelen wat je nu precies wil van een nieuwe relatie,… En misschien vind je je nieuwe liefde niet op het internet, maar net door dat online geflirt, ga je je weer wat beter voelen. En dat straal je uit. Mensen in je omgeving gaan je aantrekkelijker vinden net omdat je er zelfzekerder uitziet.

En na die eerste afspraakjes en die eerste kus volgt dan de eerste keer dat je de lakens deelt. Daar hebben heel wat vijftigplussers koudwatervrees voor. Ze vinden zichzelf soms niet mooi genoeg meer om uit de kleren te gaan. Seks met hun ex waren ze zo gewoon, ze wisten wat te doen om de ander te plezieren en ook al leek de voorspelbaarheid van de vrijpartij soms saai, ze was ook geruststellend net omdat je wist wat er ging komen en niet voor verrassingen ging komen te staan. En nee, seks op latere leeftijd loopt misschien niet altijd even gesmeerd en dat extra laagje hier of daar is niet meer zoals veertig jaar geleden, maar wat maakt het uit. Als je ziet in de ogen van je nieuwe geliefde dat hij /zij je begeerd, maakt het allemaal niet uit. Seks voor de eerste keer met iemand anders dan je ex, is sowieso iets spannends.

En zo begin je plots na je vijftig aan een tweede eerste keer.

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *