Eerste ontmoeting met toekomstige schoonmoeder

Ik weet nooit echt goed hoe ik met de moeder van  mijn partner om moet gaan. Volgend weekend is het zover: kerstmis en ik ben mee uitgenodigd om te gaan eten. Wat moet ik doen? Mijn vriendin zegt ‘dat ik gewoon mezelf moet zijn’, maar ik heb iets meer aanwijzingen nodig. Zijn er niet een aantal regels of zo?

Mee uitgenodigd voor kerstmis? Fijn! Dat wil toch wel zeggen dat haar familie geïnteresseerd is om je te ontmoeten. En dat doen ze waarschijnlijk ook alleen maar als ze zien dat hun dochter gelukkig is.

Je vriendin zegt ‘wees gewoon jezelf’. Fijn! Dat wil zeggen dat ze alle vertrouwen in je heeft en ze de waarden en normen die je tot nu toe getoond hebt, goed genoeg vindt om je aan haar familie voor te stellen zonder enige voorbereiding.

Uiteraard zijn er een aantal basisprincipes en etiketten waar je rekening mee kan houden:

Breng een kleine attentie mee.

Een bosje bloemen (vraag aan je vriendin welke soort bloemen haar mama graag ziet), een fles wijn,…

Bedank haar voor de uitnodiging.

Zeg dat je het fijn vindt om haar te ontmoeten en het huis te zien waar je vriendin is grootgebracht.

Geef haar een compliment dat je meent.

Iedereen is gevoelig voor complimenten. Ze heeft haar best gedaan voor het kerstdiner. Is haar kookkunst niet hoogstaand, geef dan een compliment over de versiering, de mooie kerstboom, de goede wijnkeuze,… Je zal ergens wel een compliment over kunnen maken.

Luister naar haar

Bij een eerste ontmoeting zou het niet wijs zijn om haar in de reden te vallen, ookal vind je dat ze geen gelijk heeft. Je kan dan beter benadrukken dat iedereen zijn eigen mening heeft en die niet altijd gelijk hoeft te zijn, maar dat het niets verandert voor het respect van de persoon zelf.

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *