En? Hoe was het?

En? Hoe was het?” De vraag krijg ik voor de vijfde keer vandaag, dze keer gevolgd door grote vragende ogen. De teleurstelling in diezelfde blik na vijf minuten vertellen over hoe mijn date gelopen is en het onhandige zoeken naar de juiste woorden die toch niet te vinden zijn, maken dat ik beslis van steeds minder aan mijn omgeving te vertellen dat ik aan het daten ben.

Deze woorden kreeg ik gisteren te horen van een dame die belde tijdens de telefooncoachinguren. Zij zelf kon het niet (ge)lukken van een date nogal goed relativeren. Maar het feit dat ze zag dat anderen haast meer teleurgesteld waren dan zij en dan op een onhandige manier proberen ‘volgende keer beter’, ‘er zijn nog genoeg vissen’ sussende zinnen te  zoeken – die ze eigenlijk niet nodig had of waar ze als zeker niet naar gevraagd had- maakten dat ze er de meerwaarde van haar omgeving in te lichten over haar date-avonturen even kwijt was.

Niet doen, was mijn boodschap. Samen successen vieren en nederlagen verteren, maakt een relatie tot wat het is. En wanneer je je vrienden die kansen gaat ontnemen, ontneem je hen ook de kans om dicht bij jou te staan. Maar misschien kan je hen net iets duidelijker maken hoe je wil dat ze voor je supporteren.

Vooraf vertellen dat je een date hebt, is ook een stuk jezelf beschermen. Door mensen in je omgeving in te lichten, vermijd je dat je er alleen voorstaat indien er iets fout gebeurd. En dan heb ik het over dates die je achteraf gaan stalken, die grensoverschrijdend gedrag vertonen, enzovoort.

Vooraf vertellen dat je een date hebt, zorgt er ook voor dat je een schouder hebt om even bij uit te huilen als het toch niet geworden is wat je dacht. En zorgt voor de klappende handen en feestvreugde wanneer de eerste kus gevallen is.

Vertel dus zeker je date-afspraken. Misschien kan je gewoon aan je vrienden vragen om zelf  geen vragen te stellen en hen voorstellen dat jij wel met het eindrapport komt, wanneer jij er klaar voor bent. De vragende blikken vermijd je hier niet mee, maar ach, moesten ze echt niet meer geïnteresseerd zijn, kan je ze ook geen vrienden noemen.

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *