Hoe komt het dat verliefde mensen klamme handen hebben?

Het is bijna Valentijn. De thema’s Liefde en verliefd zijn liggen helemaal op de voorgrond. Verliefde mensen doen af en toe raar: eten niet, slapen weinig, willen de hele tijd bij de andere zijn, kunnen nog maar over een ding denken of praten, hebben knikkende knieën, een droge mond, zingen vaker, hebben glinsterende oogjes en klamme handen.

Een paar van die symptomen zijn makkelijk te verklaren. Om te beginnen: de klamme handen!

Fenylethylamne, is naast dopamine, noradrenline en adrenaline, een van de chemicaliën die door je lijf gieren als je verliefd bent. Fenylethylamine is ook de grote katalysator en zet dus alles in gang. Het is onze natuurlijke amfetamine en heeft hetzelfde effect.

PEA zorgt ervoor dat de neurotransmitter dopamine vrijkomt. Dopamine is een neurotransmitter: een molecuul dat signalen afgeeft aan de zenuwcellen. Het speelt een grote rol bij het ervaren van genot en blijdschap. Zonder dopamine worden we depressief, maar als we onze geliefde zien of aanraken, krijgen onze hersenen telkens een shotje dopamine. Dan krijgen we dat verliefde, zwevende gevoel.

Dopamine op zijn beurt zorgt weer voor de aanmaak van de stof oxytocine (het knuffelhormaan). Nog een stofje is norepinephrine (noradrenaline) dat ook een euforisch gevoel tot gevolg heeft. Het zorgt voor de aanmaak van adrenaline, waardoor het lijkt of u een eindeloze energie heeft. Dit hormoon bereidt – niet alleen bij verliefdheid, maar bijvoorbeeld ook bij hevige angst – spieren in het lichaam voor op actie zodat het indien nodig optimaal kan presteren. De bloedvaten vernauwen, de hartslag en de bloeddruk gaan omhoog, de spijsvertering gaat op een laag pitje en de zintuigen en het brein zijn extra alert. Alles om snel en fel in actie te komen. Het wordt niet voor niets het stresshormoon genoemd en heeft tot gevolg:  hatkloppingen, vlinders in je buik en…zwetende handen. 

Deze enorme verstoring van de balans in het lichaam zorgt op zijn beurt ook weer voor een daling van het serotonineghalte. Serotonine zorgt dat we emotioneel evenwichtig zijn. Door het lage gehalte ervaren heel wat verliefde mensen stemmingswisselingen: heel euforisch als hun geliefde bij hen is en een enorm droef gevoel als die even niet antwoord op een smsje.

Bron: seniorennet, Todio, Hein Praggt, Mens en gezondheid, Gezondheidsnet

This entry was posted in Andere, lichaam, verliefd and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *