Liefde in tijden van eenzaamheid

Mijn relatie is een maand geleden afgesprongen en ik wil opnieuw gaan daten. Dat komt omdat ik het gevoel heb dat ik niet alleen kan zijn. Het voelt niet goed aan. Vriendinnen zeggen me dat het veel te snel is, dat ik moet leren van alleen te zijn. Is dat zo? (Sofie, 47 jaar)

 

Je hebt het gevoel dat je niet alleen kan zijn, maar is dat ook zo? Ben je het huis uit aan het vluchten en prop je je agenda vol? Heb je al eens geprobeerd om een week gewoon alleen te zijn?

Ik vind dat er namelijk een groot verschil is tussen alleen zijn en eenzaam zijn. Je eenzaam voelen is inderdaad een gevoel. Je hebt het gevoel dat je alleen op de wereld bent, dat er niemand is waar je waardevol voor bent. Je bent op zoek naar mensen waar je iets voor betekent en die iets voor jou betekenen.

Alleen zijn is iets anders in mijn ogen. Alleen zijn is geen gevoel maar is de situatie waar je in leeft. Alleen zijn wil zeggen dat er –letterlijk- niemand in je buurt is. Als je alleen bent, heb je plots zeeën tijd: je hoeft geen rekening te houden met iemand, hangt niet af van anderen, moet alleen maar beslissen voor jezelf. Dat biedt ruimte. Je hoeft je daar niet slecht bij te voelen, dat hoeft niet ‘zielig’ te zijn. Als je alleen bent heb je de tijd om jezelf te leren kennen, in al je aspecten. Als je je goed kan voelen bij alleen zijn, zal je je nooit meer eenzaam voelen.

Ik heb net het woord zielig gebruikt, want zo denken mensen soms over alleen zijn. Je hebt het waarschijnlijk zelf al wel eens gedacht wanneer je iemand alleen in een restaurant zag eten. Voor velen betekent alleen zijn nog steeds een mislukking. Het lijkt alsof je niet belangrijk, succesvol, leuk genoeg bent, want er is niemand bij jou. Maar is dat ook zo?

Je beschrijft zelf dat je en beetje panikeert als je alleen bent. Je gaat als het ware in overdrive: je plant erg veel en zorgt dat er gezelschap is. Heb je al gemerkt dat je heel erg veel  begint te bellen als je dan toch een avond alleen thuis bent? Precies of je bent alleen iets waard als je niet alleen bent. Of ben je bang om stil te staan bij je eigen gedachten?

Ik denk dat een tijd alleen zijn na een relatie helend kan werken. Je moet sowieso door een rouwproces en dat kan je alleen maar.. alleen doen. Wanneer er anderen rondom je zijn, ga je je aandacht op hen vestigen en niet op je eigen gedachten en gevoelens en dat is nu wel nodig. Het is goed om even alleen te zijn en eens na te denken over de breuk die je achter de rug hebt. Zo leer je over jezelf, je zwakke punten, de valkuilen waar je niet opnieuw in wil trappen. Uiteraard is het goed om wat te reflecteren met anderen, maar dat kan alleen maar wanneer je iets hebt om over te reflecteren.

Jezelf goed kennen is vaak de sleutel naar een nieuwe relatie, want alleen zo kan je ook aan die nieuwe partner duidelijk maken wie je bent en wat je verlangt, waar je grenzen liggen en welke waarden en normen je nastreeft in je leven.  

Als je gelukkig alleen kan zijn, als je gelukkig met jezelf kan zijn, dan hangt je geluk niet meer af van iemand anders en zal je je ook niet eenzaam voelen. Uiteraard is een relatie iets waardevols en moois om  te hebben. Alleen mag je die niet nodig hebben om gelukkig te zijn. Een relatie mag de kers zijn, maar niet de hele taart, dat ben jijzelf.

This entry was posted in advies, alleen zijn, Andere, daten and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *