Liefdesweetjes (deel 1)

Af en toe gebruik ik deze blog ook wel eens om wat luchtigere dingen neer te schrijven. Zo las ik onlangs het boek Hartstocht van Tila Pronk. Het bevat ontzettend veel weetjes over de liefde. Een kleine bloemlezing krijgt u in de volgende blogstukken als gevolg.

Wist u dat liefde werkt als een aspirientje?

Liefde kan pijn doen, maar nog leuker om te weten is dat het een efficiënte pijnstiller is. stillen. Tijdens een odnerzoek naar pijn beleving zijn ze erachter gekomen dat wanneer je naa rje partner kijkt tijdens het ervaren van pijn,  de beloningsgebieden in de hersenen worden geactiveerd. De proefpersonen van dit onderzoek werden in een hersenscanner gelegd terwijl zij een elektrode aan hun linkerhand bevestigd kregen die constant van tem temperatuur veranderende. Gaande van aangenaam warm tot pijnlijk heet. Tijdens het krijgen van deze pijn moesten de proefpersonen verschillende opdrachten uitvoeren de eerste opdracht bestond er uit om  woorden met elkaar te verbonden. Bij de tweede opdrachten moesten de proefpersonen kijken  naar foto’s van aantrekkelijke mensen en bij de laatste opdracht werden er foto’s getoond van de partner.

Uit het onderzoek bleek dat de proefpersonen het minst pijn hadden wanneer ze naar foto’s van hun partner keken. dit was niet gewoon een gevoel of emotie, maar was vast te stellen in de hersenactiviteit. Daar waren het de beloningsgebieden die het meest oplichtte.  Tenzij het u partner is die u heeft pijn gedaan, kan u maar beter eens diep in zijn of haar ogen kijken voor u naar de medicijnkast holt.

Wist u dat u kan ruiken of u iemand aantrekkelijk vindt

Op de een of de andere manier houden wij van symmetrisch. Symmetrie is aantrekkelijk. Wij houden van  mensen met een symmetrisch gezicht, dit wil zeggen dat hun ogen, oren, mond, neus en wangen in perfecte verhouding zijn, wat dus evengoed kan zijn dat iemand ontzettend grote oren heeft, met een dikke patattenneus en grote ogen. Toch is symmetrie moeilijk waar te nemen met het blote oog. En omdat onze ogen ons in de steek laten of wij zouden misleid kunnen worden door optisch bedrog (met wat goede schminck kan er veel) zit de  informatie over de symmetrie van iemands gezicht in de lichaamsgeur zit opgeslagen. Een  Amerikaanse antropoloog liet vrouwen  aan verschillende t-shirts van verschillende mannen te ruiken. Het resultaat v-was verbazingwekkend. Vrouwen die in het midden van hun eisprong zaten vonden de t-shirts van mannen met veel symmetrie in het gezicht het lekkerst ruiken. Opvallend was dat het al dan niet lekker vinden van de geur voor niet-ovulerende vrouwen  niet gerelateerd was aan symmetrie. Op mannenjacht dus tijdens onze eisprong!

 

 

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *