Kies voor je relatie door te kiezen voor jezelf

Ik ben al enkele jaren single en op de een of ander manier slaag ik er niet in om een langdurige relatie met iemand te beginnen. Ik doe nog thans heel erg mijn best, probeer tegemoet te komen aan de verwachtingen die mijn partner van me heeft. Maar zelfs, ik heb vaak het gevoel dat ik me volledig wegcijfer voor de relatie, om uiteindelijk toch weer alleen achter te blijven.

Danny 43 jaar

Liefde is een werkwoord, zei Alfons Vansteenwegen. Je kan er niet steeds van uitgaan dat liefde als vanzelfsprekend blijft, ook al mag/moet ze het op bepaalde momenten zijn. Maar wanneer je jezelf helemaal wegcijfert voor je relatie en voor je partner, ben je iets te hard aan het werken. Dan ben je niet meer trouw aan jezelf en dat is toch wel erg belangrijk. Kiezen voor jezelf of trouw zijn aan jezelf is helemaal geen egoïstische keuze. Het wil gewoon zeggen dat je voor jezelf uitkomt zoals je bent en niet probeert een andere keuze te overwegen omdat die beter klinkt of lijkt of beter zou zijn voor de relatie. Of dat je niet probeert iemand anders te zijn gewoon omdat dat van je door je partner verwacht wordt. Je kiest eigenlijk voor wat jou als persoon gelukkig maakt doordat je je eigen behoeften en voorkeuren volgt.

Wanneer je dat niet doet, gaat je partner bepalen wat jij wel of niet goed moet vinden, hoe je je moet gedragen, welk werk best bij je past, welk kapsel je beter zou hebben, met welke wagen je moet rijden, wie je vrienden mogen zijn en welke waarden en normen je moet nastreven

Zoiets is onmogelijk. Alleen jij kan toch weten wat er het beste voor jezelf is. En als je aan je eigen behoeftes voorbijgaat, om een ander te plezieren, kan dat even lukken. Maar uiteindelijk hou je dat niet vol en word jullie allebei alleen maar ongelukkig. Toch wil het niet zeggen dat je een egoïstisch bent als je zo in het leven gaat staan. Je hebt niet de intentie om iemand te kwetsen door voor jezelf te kiezen. Ergens moet je beseffen dat je niet iedereen kan plezieren. Door jezelf te respecteren en te vertrouwen in je eigen keuzes, kan jijzelf tenminste tevreden zijn met je eigen keuzes. Mensen in je omgeving die je kennen, weten dat ook. Eerlijker kan je niet zijn.

Zo win je jezelf terug bij anderen in plaats van jezelf te verliezen in anderen

Laat ons dit eens bekijken in relatieverband. Wanneer je niet aan jezelf trouw bent en je verliest bij de ander, dan ga je er zelf voor zorgen dat je die relatie niet meer fijn gaat vinden en gaat verliezen. Net hetgeen waar je zoveel schrik van had en waarom je net jezelf aan het verliezen was bij de ander. Uiteraard sluit iedereen compromissen. We doen allemaal wel wat water bij onze wijn. Bij een goede relatie ligt zo een compromis net heel dicht bij de voorkeur van beide personen.

Als je trouw blijft aan jezelf geef je daarmee het signaal aan de ander dat jullie allebei even belangrijk zijn. Een goede relatie is een relatie tussen twee mensen die allebei zichzelf kunnen zijn, net in relatie met de ander.

Alleen zo zorg je er voor dat je jezelf niet verliest maar ook de relatie niet. Té veel willen doen voor je relatie en té veel aan je eigen grenzen voorbijgaan, zorgt er voor dat er kortsluiting komt. Mensen knappen. Ze verbreken een relatie van de ene dag op de ander. Ongeacht van de liefde voor de ander. Integendeel. Net omdat ze de ander zo graag zagen, zijn ze zo ver over hun eigen grenzen gegaan. En dan is liefde geen werkwoord meer maar een destructief verlangen naar verbondenheid.

 

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *