Nooit meer eenzaam

Als je wint, heb je vrienden, rijen dik, echte vrienden. Als je wint, nooit meer eenzaam zolang je wint… nooit meer alleen. (Herman Brood en Hennie Vrienten).

Alleen zijn of eenzaam zijn,  de termen worden vaak door elkaar gebruikt. Toch is het niet helemaal gelijk. Eenzaam zijn wil zeggen dat je je afgesloten voelt van de rest van de mensen. Je kan in een kamer vol mensen staan en je toch eenzaam voelen. Je mist iemand ‘echt’ naast je. Een echte vriend, een echte relatie, iemand die voor jou meer betekent en jij voor hem/haar. Het is een overheersend gevoel, dat komt en gaat.

Alleen zijn, daarentegen is geen gevoel, het is een feitelijke situatie. Helemaal alleen zijn en je toch niet eenzaam voelen omdat je weet dat daarbuiten iemand is die om je geeft, iemand die meer is dan een kennis, iemand bij wie je ten allen tijden terecht kan en waar je op kan rekenen, wat er ook gebeurt. Alleen zijn, daar kan je soms naar snakken en van genieten. Na een drukke dag op het werk, veeleisende kinderen, kan het gewoon genieten zijn van een avondje alleen in je zetel. Alleen zijn hoeft dus helemaal niet het knagend gevoel mee te brengen van eenzaamheid.

Toch wordt dat door velen niet zo gezien. Heel wat singles hebben het gevoel dat ze mislukt zijn omdat ze alleen zijn. Geen relatie hebben betekent dan dat je het niet waard bent om in een relatie te zitten, dat er iets mis aan je is, dat je iets fout doet, dat er iets niet klopt aan je. Daarom zorgen heel wat singles ervoor dat ze niet alleen moeten zijn, ze doen er alles om in gezelschap te zijn, zoeken een groep op om bij aan te sluiten. Om zo het gevoel te hebben dat ze ergens bijhoren, in een relatie staan tot andere mensen. 

Toch slaagt niet iedereen daarin. En er zijn heel wat singles die dan panikeren, ze hebben schrik om alleen te zijn. Alsof je niets waard bent als je alleen bent. Zeker singles die nog maar pas alleen zijn, kunnen daar moeilijk mee om. Je merkt dat ze hun dagen vol steken met werk, ontmoetingen met vrienden en kennissen, eindeloos bellen, uren op facebook zitten,…. alles is goed genoeg om de stilte van het alleen zijn te verdrijven. Want als het stil is,… ben jij de enige waar er tegen te praten valt. En die conversatie willen ze nu net uit de weg gaan.

Opmerkelijk is dat heel wat singles zich snel storten in een nieuwe relatie. Niet omdat ze echt voor die persoon kiezen, wel omdat ze het alleen zijn niet aankunnen, omdat ze schrik hebben om zich eenzaam te voelen. Vaak zijn dit soort van relaties gedoemd om te mislukken.

Toch hoeft het niet allemaal kommer en kwel te zijn als je alleen bent. Net door wat tijd alleen door te brengen, leer je jezelf kennen. Je hebt tijd  voor zelfreflectie, tijd om na te denken over wat jij echt wil in je leven, tijd om te bepalen wat jouw Bucket List is. Wanneer je constant in interactie bent met anderen kom je daar niet toe. Dan ligt je focus op de ander en niet op jou.

Wanneer je alleen bent, kan je ook ongegeneerd nadenken over jezelf. Wat wil ik nog met mijn leven? Welke doelen wil ik bereiken? Wie wil ik nog in mijn leven? Hoe ga ik mijn leven invullen, al dan niet met een partner?

Alleen zijn hoeft niet eenzaam te zijn, uiteindelijk heb je nog steeds jezelf en geef toe, dat kan best interessant zijn.

 

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *