Relatie met de ex van een collega

Als single werd ik verliefd op de man van een collega. Het ging erg slecht tussen hen en ondertussen zijn ze ook uiteen. Het vervelende is dat ik voortdurend op mijn kop krijg van andere collega’s die medelijden hebben met mijn collega. Af en toe krijg ik ook smalende opmerkingen op vergaderingen of tijdens de middagpauze. Ik doe mijn werk graag en ik zie mijn vriend graag, maar hoe langer hoe meer vraag ik me af hoe ik met de reacties van collega’s moet omgaan. Ik zou het wel erg vinden als ik omwille hiervan een andere job moet zoeken.

 

Wat had je nu gedacht? Dat al je collega’s blij zouden zijn? Ik kan best begrijpen dat deze situatie erg lastig voor je is, al denk ik dat je zelf wel wist waar je aan begon en welke gevolgen dit kon hebben. Tijd brengt raad, zegt het spreekwoord en dat klopt ook. Want uiteindelijk lossen de meeste problemen vaak van zelf wel op. Niet altijd omdat het verdwijnt (en je collega’s dus stoppen met pesten), maar soms ook gewoon omdat jij verandert (je vindt het pesten niet meer erg of verandert van werk)  of de situatie verandert (de pesters verdwijnen door een reorganisatie).  Vroeg of laat stoppen die collega’s heus wel met vervelend doen, al is het maar omdat ze geen medelijden meer moeten hebben met je collega omdat die zelf verder is gegaan met haar leven.

Maar ik kan begrijpen dat het ondertussen behoorlijk lastig is, om in zo een vijandige sfeer te werken. En hoe moeilijker je collega het heeft met de situatie en hoe groter haar verdriet, des te lastiger jouw andere collega’s doen.

Volgens mij is de sleutel tot de oplossing dus bij je collega zelf: als je andere collega’s gaan merken dat zij geen probleem heeft met je relatie met haar ex, dan zullen de bemerkingen automatisch stoppen. Aan je collega’s zal je niet veel kunnen veranderen. Met hen praten en hen proberen te overtuigen zal waarschijnlijk niet helpen, ze hebben al kamp gekozen. De oplossing ligt dus helemaal buiten jouw controle, wel in de handen van je vriend en zijn ex.  Hierbij moet je rekening houden met de omstandigheden waarin de scheiding gebeurd is: vond je collega ook dat de relatie slecht was? Wie heeft de relatie verbroken en hoe gaan je vriend en zijn ex nu met elkaar om. Je zegt ook niet wat hen nog bindt: kinderen, een huis, een hobby, een vriendenkring?

Ookal heb je weinig controle op de oplossing, kan je misschien wel een aantal elementen proberen te beïnvloeden waardoor de voorwaarden om tot een oplossing te komen , verbeteren. Ik denk dan aan de werkomgeving zelf, de relatie van jou en haar, jouw indringen in haar (sociaal) leven,…

Je kan als eerste eens bekijken hoe je nog meer in haar leven bent gaan indringen, buiten het feit dat je een relatie hebt met haar man: staat er een foto van je vriend en jou op je bureau? Bel je luidop met hem op kantoor en kunnen de collega’s het horen? Spreek je af met al zijn(hun) vrienden terwijl zij niet meer meegaat? Komt hij je ophalen aan het werk? Slaap jij nu elke nacht in haar bed? Met een beetje empathie weet je dat dit pijn kan doen, zeker wanneer Erik diegene is die de relatie verbroken heeft en die relatiebreuk nog niet zo lang geleden is. Geef haar de tijd om te realiseren dat haar relatie gedaan is. En dat er een einde aan gekomen is, niet door jou, maar gewoon omdat het al niet goed ging.

Dat is een boodschap die ook je vriend aan haar nog eens kan geven, zo zet hij jou een beetje buiten schot. Als hij dit doet, mag hij je niet te hard verdedigen, want dat zou weer olie op het vuur zijn.

Een gesprek met haar aangaan is ook een optie, alleen kan je dat niet afdwingen. Je kan wel vragen aan haar of ze bereid is om met je te praten.  Tijdens dit gesprek denk ik dat je je voornamelijk moet richten naar haar: hoe kan jij het haar makkelijker maken? Kan jij iets doen? Kan je vriend iets doen? Vertel haar dat je haar tijd wil geven om droef en boos te zijn op jou. Benadruk dat je de sfeer op het werk ook voor haar wil verbeteren. Als ze nog te boos is, zal er niets veranderen. Want dan gaat ze niet bereid zijn om constructief mee te werken aan een oplossing voor de werksfeer.

Wanneer jij de pesterijen niet meer aankan, kan je altijd nog een klacht tegen de pesters neerleggen op de personeelsdienst. Al denk ik niet dat het pesten hierdoor zal stoppen. Veranderen van werk of even veranderen van team lijkt dan de enige oplossing.

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

One Response to Relatie met de ex van een collega

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *