Singles en een onenightstand: nefast voor ware liefde?

Onenightstands worden meestal afgeraden wanneer je op zoek bent naar de ware: je verliest tijd aan iemand die het niet waard is, de kater achteraf neemt te veel tijd in beslag, … Of toch niet?

Een onenightstand is niet noodzakelijk altijd iets slecht, zegt socioloog Anthony Paik van de University of Iowa. Uit zijn onderzoek blijkt dat een onenightstand ook tot de ware liefde kan leiden. Maar daar is wel een belangrijke voorwaarde aan verbonden: je moet juist reageren achteraf. Dus beginnen vanuit pure lust kan leiden tot een relatie. De belangrijkste actor is hoe die twee singles denken over een toekomstige relatie.

Hij onderzocht koppels en bevroeg hen naar hun kwaliteit van hun relatie. Hiervoor bekeek hij de mate waarin elke persoon van zijn partner hield, de toekomst van de relatie, de tevredenheid met intimiteit en hoe het leven zou zijn als de relatie eindigde. Daarnaast werd ook gevraagd wanneer ze voor het eerst seks hadden.

Hij kwam tot de volgende resultaten: gemiddeld gezien is de kwaliteit van de relatie beter als je langer wacht met het hebben van seks tot de relatie wat serieuzer is. Toch was het niet zo dat snel tussen de lakens kruipen automatisch leidde tot een minder goede relatie.

Integendeel zelfs, want nadat Paik de mensen uitgesloten had die geen interesse hadden in een serieuze relatie, stelde hij vast dat er geen verschil was in relatiekwaliteit. Koppels die begonnen met een onenightstand en open stonden voor een relatie, waren dus uiteindelijk even gelukkig als degene die begonnen met daten en wachtten om seks te hebben.

Het is dus niet de vroege seks de leidt tot een lagere kwaliteit van de relatie, wel de manier waarop ze over een relatie denken. Er zijn nu eenmaal  singles die minder voldoening halen uit het hebben van een relatie en het zijn net diegene die eerder geneigd zijn om een onenightstand aan te gaan.

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *