Wat is liefde?

Wat is liefde, vroeg een cliënt afgelopen week nadat ze zwaar ontgoocheld uit een relatie stapte. Ze vond verliefde mensen plots maar dom en naîf en ze kon niet geloven dat er nog ooit iemand zou komen die haar het tegendeel zou kunnen bewijzen.

Wat is liefde? “Naar elkaar verlangen. Samen een toekomst uitbouwen. Niet kunnen wachten om elkaar te zien of te horen. Dingen laten vallen voor elkaar. Elkaar mooi vinden en mooi willen maken. Geduldig kunnen zijn. Sorry durven zeggen. Met elkaar vrijen en je twee lichamen een voelen worden. Respect hebben voor een ander zijn keuze. Elkaar begrijpen alleen al door naar elkaar te kijken. Het gevoel nooit alleen te zijn. Voor elkaar door het vuur gaan. Jezelf kunnen zijn. Jezelf wegcijferen voor de ander. In de ander zijn hoofd willen kruipen. Elkaar steunen in goede en slechte tijden…” Dit zijn maar enkele van de antwoorden die ik kreeg van vrienden.

Liefde bestaat- volgens mij- uit zes aspecten.

Volgens het eerste, het seksuele aspect, bestaat liefde uit een begeerte en lust tussen twee mensen die ze blussen door seks -in welke vorm dan ook- te hebben met elkaar. Dit aspect houdt ook in dat je bezig bent met een aantal basiselementen: voelen, ruiken, horen en kijken. Het gaat over opgewonden worden door zijn geur, tintelingen te krijgen bij het voelen van haar vingers in je nek, beginnen te zweten bij het horen van zijn stem en alleen maar oog te hebben voor de ander.

 Een tweede aspect is intimiteit. Je voelt dat er een band is met de ander en dat die band wederzijds is. Je deelt niet alleen momenten met elkaar, maar ook jezelf. Je kan jezelf zijn, je kwetsbaar opstellen zonder vrees dat de ander daar misbruik van zal maken.  

Een derde aspect is een meer existentieel aspect. Volgens dit aspect ga je als geliefde samen op zoek naar een weg. Niet alleen de weg van jullie twee maar ook de weg van elk van jullie apart. Hierin steun je elkaar en probeer je de ander verder te helpen als dat gevraagd wordt. Je bent samen blij voor de goede momenen die een van beide of alle twee de partners hebben en steunt elkaar bij verdriet, ziekte of dood.

Veiligheid is het vierde aspect. daar begintvaak ook alles. Mensen hebben behoefte aan veiligheid en zoeken die geborgenheid bij elkaar. Je staat als koppel samen sterk tegen een ieder of iets dat jullie pijn of verdriet zou aandoen. Vaak merken koppels die wat uiteengegroeid zijn dat ze weer dichter bij elkaar komen wanneer er een gemeenschappelijke vijand is of een gemeenschappelijk leed moet verwerkt worden. Voor elkaar zorgen hoort ook bij dit aspect, met een evenwicht tussen geven en nemen.

Het vijfde aspect is geborgenheid. Je niet meer alleen moeten voelen en wete ndat jij voor iemand speciaal bent. Geborgenheid gaat een stap verder dan het verlangen naar veiligheid. Vanuit geborgenheid durf je als individu verder te gaan en durf je meer dan wanneer je alleen bent. Het tilt je tot een hoger niveau van jezelf. ‘Mijn partner haalt het beste uit mij’, daarover gaat geborgenheid. Het is de geborgenheid van een warm nest dat je opnieuw wil voelen. Voelen dat wat je ook doet of wie je ook bent, het altijd wel ok is en er altijd iemand zal zijn.

 Liefde heeft ook iets spiritueels, dat is het zesde aspect. Het is datgene wat alles de moeite waard maakt, dat geld en tijd onbelangrijk maakt, dat veel aardse irritaties doet vervagen, dat zorgt dat we tegenslagen kunnen relativeren. Weten dat er liefde is geeft je kracht om verder te kunnen.

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *