Samen op vakantie gaan: een relatietest?

Ik ben een gescheiden man en heb twee kinderen. Sinds een paar maanden heb ik een LAT-relatie met een lieve dame die ook een kind heeft. Aangezien onze kinderen ongeveer dezelfde leeftijd hebben, hebben we besloten om samen twee weken een huisje in Frankrijk te huren. Dat is echter niet zo goed meegevallen. We hadden regelmatig wel wat woorden en ik merkte ook wel wat irritaties op bij haar. Toen we terug kwamen, vertelde ze me de week erna dat ze de relatie wilde stopzetten. ‘Als we al niet overeenkomen op vakantie, hoe moet dat dan zijn als we in het dagdagelijkse leven staan’, was haar antwoord op mijn waarom-vraag. Natuurlijk had ik ook liever gewild dat de vakantie rustig was gelopen, maar ik zie hier geen einde van een relatie in, of ben ik te naïf hierin? (Erik, 40 jaar)

Alles hangt natuurlijk af van wat je verwacht van een relatie en hoe groot je eisen zijn. Blijkbaar vindt je vriendin dat een eerste vakantie samen dadelijk supergoed moet lopen. Ze vergeet daarbij dan ook nog eens dat jullie in een LAT-relatie zitten en jullie dus zowieso al niet gewoon zijn om 24u op 24 samen te leven. Wanneer je dan opeens twee weken na elkaar samen doorbrengt is het niet ongebruikelijk dat je even aan elkaars gewoontes moet wennen. 

Dat samen op vakantie gaan, in de ogen van je vriendin makkelijker moet zijn dan samen te leven… daar ben ik het niet helemaal mee eens. Tijdens een vakantie heb je nu eenmaal veel meer tijd en veel minder structuur dan tijdens de gewone weken: dan moet er gewerkt worden, gaan de kinderen naar school, zijn er hobby’s,… Er zijn heel wat koppels die al lang een relatie hebben die perfect samenleven tijdens het jaar en het moeilijk krijgen op vakantie. Dat heeft niet altijd te maken met de kwaliteit van de relatie. Het kan ook gewoon zijn dat een -of beide- partners iets meer op zichzelf gesteld is. Wanneer dan die momenten zonder partner en hobby’s wegvallen, is het even terug zoeken naar een evenwicht.

Om dan de mislukking of de irritaties van op vakantie te veralgemenen naar heel de relaltie, is misschien wel een brug te ver. Hooguit kan je concluderen dat opeens samen twee weken op vakantie gaan, niet het beste idee van het jaar was. Maar zeggen dat jullie relatie geen kans heeft, klopt niet volgens mij.  

 Jullie moeten elkaar gewoon wat meer tijd gunnen om je aan te passen. Misschien moeten jullie die vakanties opbouwen. Te beginnen van een verlengd weekend, dan een midweek en dan een weekje samen. Vooraf duidelijk een aantal regels bepalen voor de kinderen: over manieren, eten, snoepen, opstaan, slapen gaan,… En achteraf nabespreking en evalueren en de regels herevalueren. 

Je kan je ook afvragen of het echt nodig is om samen op vakantie te gaan. misschien is dat nu wel net een punt waar jullie te veel in verschillen. En dan is dat ook maar zo.

Sinds wanneer is samen op vakantie gaan een voorwaarde voor het hebben van een goede relatie? Je kan beter je energie steken in alle goede dingen die jullie relatie wel waardevol en goed maakt, in plaats van je vast te pnnen over het niet samen op vakantie kunnen gaan.

This entry was posted in Andere, einde relatie, nieuw samengesteld gezin, nieuwe relatie and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *