Waarom ‘Ja, schat’ in een ruzie niet werkt.

Mannen zijn het gezaag van hun vrouw al wel eens beu en dan stemmen ze maar snel toe of knikken ja en zeggen, ‘natuurlijk schatje’. Als je deze techniek kent en je gebruikt die met de bedoeling om ruzie te mijden, dan kan je maar beter iets anders gaan proberen. Onderzoekers van de universiteit van Arizona hebben namelijk ontdekt dat dit net de slechtste taktiek is om een fikse ruzie te vermijden.

De onderzoekers bekeken de communicatiestijlen van heterokoppels tijdens ruzie maken. Niet alleen ontdekten ze de verschillen tussen mannenn en vrouwen in communicatiemethode, ook merkten ze dat het instemmende ‘ja schatje’ als olie op het vuur werkte tijdens een ruzie. De vrouwen verklaarden achteraf dat ze hierdoor het gevoel kregen dat mannen niet naar hen luisterde of dat hun ja geen echte ja was. Hierdoor werden zij – en de reden van ruzie maken- per definitie niet serieus genomen. Eerder onderzoek uit 2011 toonde aan dat 68 procent van de ondervraagde mannen het instemmende ‘natuurlijk schatje’ uitspraken om bij een ruzie de gemoederen te bedaren. Maar onoprecht zijn en passief agressief reageren is verwarrend voor geliefden.

 

Neil Warner, hoofd van het onderzoek, verklaarde dit als volgt: “De partner van een passief agressief persoon kan 20 tot 30 jaar van zijn leven proberen deze dubbele boodschap te ontcijferen. Tegelijkertijd kan de onschuldige geliefde ervan beschuldigd worden van gek, agressief of veeleisend te zijn. Vrouwen die echter niet overtuigd raken door de uitspraken van hun man zullen blijven zeuren tot ze een oplossing bereiken waar beide partijen tevreden mee zijn.” De man zegt dus “Oké schat, dat is geweldig, zullen we dan nu vertrekken?” Door dat zinnetje krijgt de vrouw het idee dat ze bijna een oplossing heeft, stopt dus helemaal niet met discussiëren en  gaat door. Waardoor de man helemaal komt klem te zitten en  het vaak overgaat in persoonlijke verwijten ‘met u valt niet te praten’, ‘Gij loopt altijd weg’, ‘gij begint altijd over hetzelfde te zagen’,…

Bestaat er dan een oplossing om dit soort van ruzies te vermijden? Uiteraard: samen een oplossing zoeken!

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *