Wachten op de ware jakob(a)?

Wacht je het best op de ware Jakob(a)? Of is het beter om jezelf tevreden te stellen met een partner die niet voor honderd procent de ware lijkt, maar wel bereikbaar is? Dergelijke vragen spoken in de hoofden van nogal wat mensen, vooral van singles.
De cruciale vraag is natuurlijk: bestaat er zoiets als de ware Jakob, een ideale partner die perfect bij je past.
Waarschijnlijk bestaat zoiets alleen in de hoofden van de verliefden. Als je verliefd bent lijkt de geliefde zo goed als perfect, of toch ideaal: hemels mooi, met een lijfgeurtje zo welriekend als de dreef van de verkeersinformatie, met interesses die sporen met de eigen voorkeuren, een volkomen complement, iemand die je ‘af’ maakt, net hetgeen je nodig had.
Soms heb je geluk, en wordt die verliefdheid wederkerig. Ook jij bent voor die ander niet veel minder dan perfect. Dan breekt voor beiden vaak een hemelse periode aan. Je lijkt werkelijk voor elkaar geboren, en je haalt het beste in elkaar naar boven. Je groeit allebei als het ware boven je eigen beperkingen uit. De verliefde is inderdaad niet alleen stekeblind, met name voor de kleine kantjes van de geliefde. Tegelijk is hij/zij ook helderziend, meer bepaald voor de mooie kanten van de persoonlijkheid van de geliefde. En dat helpt mensen boven zichzelf uit groeien. Dat maakt van deze fase van de prille verliefdheid zo een heilzame periode, waarin koppels een vruchtbare bodem kunnen vormen voor iets moois dat je duurzame liefde kan noemen. Maar deze periode is er zelf nog geen van duurzame liefde, daarvoor kennen verliefden elkaar nog niet goed en niet lang genoeg. Om van duurzame liefde te kunnen spreken moet de relatie al eens overwinterd hebben, letterlijk en figuurlijk.
Na verloop van enkele maanden relatie duikt langzaam maar zeker een mens van vlees en bloed op. Je partner leek alleen maar ideaal, en blijkt dat hoe langer hoe minder te zijn. Hij of zij kan al eens met het verkeerde been uit het bed gestapt zijn, heeft lastige eigenaardigheden, is niet enkel een luisterend oor, laat al eens een windje vliegen… Een hele ontnuchtering, in veel gevallen ook een tegenvaller. Dan komt pas echt het moment van een partnerkeuze. Je kiest er bewust voor om met dit kwetsbaar menselijk wezen, in heel zijn onafheid, je leven te delen of … je kiest daar niet voor. In ieder geval weet je intussen dat het niet gaat om ‘de ware Jakob(a)!
Eens die keuze langs beide kanten gevallen is, kunnen koppels langzaam het avontuur beginnen waarbij twee mensen er voor elkaar trachten te zijn. Dat is heel waardevol, ook al is het maar dat. Die ervaring is eerder werelds dan hemels: we vinden elkaar, onszelf en onze relatie niet perfect, niet ideaal, maar goed genoeg. Niet dat we niet mogen streven naar en hopen op meer. Dat is zeker welkom. Maar soms is het goed om content te zijn, en onvolmaaktheden bij zichzelf, de partner en de relatie voor lief te nemen. Zoals het ook goed is een onvolmaakt leven te omarmen. Twee kwetsbare mensen, onvolledig, onaf, kunnen precies omdat ze vanalles missen des te meer voor elkaar betekenen.
Op ieder potje passen dus wel meerdere dekseltjes. Maar goed ook! Je zou een spelt in een hooiberg moeten zoeken, als er maar een dekseltje zou passen. Voor mensen die liever met twee door het leven gaan, is het goed om op voorhand niet te strenge criteria voorop te stellen voor een eventuele partner. Als de verliefdheid komt, en dat kan op elk moment, dan spelen leeftijd, haarkleur, omvang en vorm plots veel minder een rol. Het zijn niet de objectieve criteria waarop mensen afknappen als het om partnerrelaties gaat, maar het subjectieve tekort aan verliefdheid.
Hoe maken we de kans dat er een wonder gebeurt groter? Door minder eisen te stellen aan de eigenschappen van de ander. Door meer ‘open te staan voor de eigen gevoelens’ die kunnen ontluiken. En door dingen te ‘ondernemen zodat er dingen mogelijk worden die je niet eens had kunnen vermoeden. Veel geluk, plezier en succes daarmee!

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *