Wil ik gewoon niet meer alleen zijn of hou ik van haar?

Tijdens het singlecoachuur gisterenavond, kreeg ik een telefoontje van een veertigjarige man. Hij was niet single maar zat al enkele maanden in een relatie. Toch liep die relatie niet vlekkeloos. In plaats van te genieten van de eerste weken kalverliefde, waren er heel wat strubbelingen en ruzietjes. Hij begon daardoor zijn relatie en vooral zijn liefde voor haar hard in twijfel te trekken. Hij vroeg zich af of hij bij haar bleef omdat hij haar graag zag of omdat hij dacht ongelukkiger te zijn zonder een relatie.

Het deed mij denken aan het onderzoek van de UGent. Die vergeleken het geluk van mensen in een nieuwe -tweede- relatie met de relatie van gehuwden en het geluksgevoel van dat van singles. Onderzoekster Sara Symoens gaf een interview in de Morgen. “Ongeveer de helft van de gescheiden mensen woont binnen de 10 jaar na de scheiding samen met een nieuwe partner.  Zij geven aan even gelukkig te zijn als gehuwden. Zelfs als die nieuwe relatie wat sputtert en er geregeld conflicten zijn”, aldus onderzoekster Sara Symoens van de UGent.

“Een slechte nieuwe relatie is dus beter dan geen relatie. Mensen met een nieuwe relatie voelen zich meer tevreden met hun leven en minder depressief dan alleenstaanden.  Partners bieden  sociale steun en, in bepaalde mate, sociale controle. Dat effect speelt ook als de nieuwe relatie niet zo goed draait”, aldus Symoens in De Morgen.

Maar dat beantwoordt zijn vraag uiteraard niet of hij van haar houdt of niet. Het feit dat hij zichzelf die vraag moet stellen, zegt al genoeg. Het gevoel van houden van is zo duidelijk voor iemand die het voelt, dat er niet over nagedacht moet worden. Als je dat doet, betekent het per definitie dat je niet van die persoon houdt. Je kan met je hoofd niet gaan beredeneren wat je met je buik/hart zou moeten voelen.

Wat niet wil zeggen dat je geen relatie met iemand kan hebben. Er zijn genoeg langdurige relaties die heel erg goed lopen maar waarvan een of allebei de partijen niet stapelverliefd op elkaar waren. Dan is je relatie een veilig nest dat je de gelegenheid biedt om op persoonlijk vlak te ontwikkelen.

De hoofdvraag die deze man zich moet stellen volgens mij is, welke soort van relatie hij wil aangaan. Als het er een moet zijn die gebaseerd is op liefde met de grote L, dan zal hij elders moeten zoeken. En dan kan hij maar beter deze relatie snel verbreken. Niet alleen om trouw te blijven aan zichzelf, maar ook om zijn partner een kans te geven om iemand tegen te komen die echt van haar houdt.

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *