Zoeken, afwachten, of ?

Vele singles vragen het zich af: heeft het zin actief naar een partner op zoek te gaan, of wacht je beter af tot de ware Jacob / Jacoba zich als bij toeval aandient? Zoals wel vaker bestaat er zoiets als een gulden middenweg. Dat wil zeggen dat we vooral twee uitersten kunnen vermijden.

De meeste mensen hoeden zich ervoor al te actief op zoek te gaan. Dat komt volgens hen een beetje zielig over, alsof je te hevig naar een partner verlangt. Meteen voelen ze zicht ook een beetje verdacht, ‘alsof ik in het andere geval, indien ik niet actief zou zoeken, geen partner zou vinden’. Angstig als ze zijn dergelijk etiket opgeplakt te krijgen, gaan ze dan maar helemaal niet op zoek, en hopen ze, een beetje utopisch, dat hun droomprins(-es) op een dag eenvoudig bij hen aanbelt. Op die manier zouden ze een hele paringsdans kunnen overslaan. Een heuse kennismakingsronde kan je zo inkorten tot slechts enkele ogenblikken, en zonder dat je veel risico’s hoeft te nemen.
Helaas zijn dergelijke verwachtingen vaak onrealistisch. Ze worden gemiddeld niet een keer in een mensenleven realiteit.
Gelukkig ligt er nog een hele realiteit tussen ‘wanhopig op zoek gaan’ en ‘steriel afwachten’. Deze gulden middenweg kan je misschien omschrijven als: je open stellen voor een nieuwe relatie. Daarbij ga je niet zozeer gretig op zoek, maar je bent wel opmerkzaam. Je beseft dat een potentiĆ«le partner op elk moment van de week, en ook op de meest ongewone plaatsen je pad kan kruisen. En dat je slechts kunt ontdekken of het wat met hem / haar kan worden, indien je die persoon ook daadwerkelijk leert kennen. Dat maakt dat je je best kan doen, op elk moment van week, op elke plaats van deze aardbol, om dat ietsje meer alert te zijn en open te staan voor een nieuw contact. Op de trein, bij de bakker, op een feestje, in de bioscoop, op de markt, via het internet, via sociale media… Je ken de gek niet bedenken of ‘het’ kan ergebeuren, als je er maar voor open staat en er ook iets mee doet, ten minste als er muziek inzit.
Soms begrijp je er geen sikkepit van: iedereen kent van die mooie, sympathieke, wijze, interessante mensen die, onbegrijpelijk voor velen, al geruime tijd geen partner hebben. Hebben die dan een verborgen gebrek? Zijn ze zoals vaak wordt beweerd te kieskeurig? Kiezen ze er heel bewust voor alleen door het leven te gaan? Dat kan bij een aantal personen zeker het geval zijn, maar vaak houdt het verband met iets anders. Er bestaat een soort faalangst die verlammend kan werken. Zoals ook andere angsten kan ze leiden tot vermijdingsgedrag. Precies omdat iets kan mislukken, durven we er dikwijls niet aan beginnen. Omdat we makkelijk uit gaan van het slechtst denkbare scenario. Wat we daarbij te gemakkelijk uit het oog verliezen, is dat we op die manier helemaal geen kans meer hebben om te winnen.
Toegegeven, iedere toenadering tot iemand waarvoor we iets voelen vraagt minstens een beetje moed. Verliefdheid is immers een zeer kwetsbare emotie. Je wil boven alles dat je gevoelens positief beantwoord worden. Niets kan je op dat moment meer pijn doen dan dat die persoon niets voor je voelt. Uit zelfbescherming zullen velen ook in die situatie een afwachtende houding aannemen. Wat jammer voor het geval die andere persoon hetzelfde voelt, en even afwachtend blijft. Hoe veel relaties zijn daardoor niet eens van start gegaan? Dat aantal kunnen we niet te eten geven. En het blijft wel doodjammer. Niet dat mensen zo nodig een relatie moeten hebben: als ze tevreden zijn met het leven datzelfde leiden, hoeft niemand zich daar verder mee te moeien.
De combinatie echter van de statuten ‘relatieloos’ met ‘ontevreden’ is zeker een voldoende reden om iets te ondernemen. Af en toe eens een stapje vooruit zetten, en een klein risico nemen, maakt het erg waarschijnlijk dat het wel eens zal lukken. En dan vraag je je af waarom je zo lang gewacht hebt. Af en toe niet te veel nadenken: gewoon doen is de boodschap. Veel succes daarbij.

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *