Daten op het werk.

Daten op het werk, daar wordt heel verschillend over gedacht. 
De ene vindt dat werk en privé moet je altijd gescheiden houden. Het kan bovendien de werkverhoudingen behoorlijk scheef trekken. De andere vindt dat het allemaal te combineren is. Kijk maar naar de echtparen die samen een bedrijf runnen. Hoeveel stellen werken er niet voor dezelfde baas, terwijl dat allemaal goed gaat? Moet iedereen om die paar foutlopende relaties dan maar geen enkele relatie op het werk beginnen?

Ontmoetingsplaats

In deze tijden van de vrijgezelle dertigers en gescheiden veertigers mag je niet vergeten dat de werkplaats ook een sociale ontmoetingsplaats wordt. Je bent een groot deel van je tijd op je werk en je ontmoet er mensen met gelijke achtergrond en interesse. De kans voor deze groep van ‘zoekenden’ is groter dat ze op hun werk een geschikte partner vinden dan bijvoorbeeld op café.

Zolang de relatie stand houdt, lijkt er weinig aan de hand, maar oh wee als de partners op elkaar uitgekeken raken – of elkaar zelfs niet meer kunnen luchten of zien. Dan zijn de rapen goed gaar.
 

Toename
Het aantal relaties op de werkvloer neemt toe. Tot wanhoop van de bedrijven die tot liefdesnest worden gebombardeerd. Romantiek op het werk kan negatieve gevolgen hebben. Zo geven seksuele intimiteiten vaak aanleiding tot ongewenste seksuele intimiteiten. Steeds meer mensen vallen voor hun baas, een collega, een concurrent of een klant. Uit onderzoek in Nederland, ondernomen door een sociologe aan de Wageningse universiteit, blijkt dat één op drie werknemers al eens verliefd geweest is op een collega en dat één op tien ervaringen heeft met seks op de werkvloer. Niet omdat mensen losbandiger zijn geworden, maar doodgewoon omdat de situatie zich er meer toe leent. Vrouwen werken vaker buitenshuis, overuren zijn troef, het aantal congressen en bedrijfsreisjes neemt toe, teamwork is een must en e-mail maakt het werknemers eenvoudig om op een vertrouwelijke manier met anderen te communiceren.

Liefdescontract op het werk

De meeste werkgevers bemoeien zich niet met het privéleven van hun medewerkers, maar wat als werknemers hun privéleven in het bedrijf brengen door aan te pappen met een collega? Heel wat Amerikaanse bedrijven verplichten verliefde werknemers alvast om een liefdescontract te ondertekenen. Daarin wordt bepaald dat de werknemer de verkering vrijwillig aangaat en dat hij geen schadeclaim zal indienen tegen het bedrijf als de
relatie afspringt. Niet zo vergezocht want miljoenenclaims worden steeds vaker ingeroepen. Enerzijds door medewerkers die blootgesteld worden aan ongewenst seksueel gedrag van hun ex, die niet kan verwerken dat de relatie voorbij is. Anderzijds door medewerkers die het slachtoffer worden van machtsmisbruik. Een vrouw begint bijvoorbeeld een relatie met haar baas en dumpt hem vervolgens. Gevolg: haar tijdelijk contract wordt niet verlengd.
Ook steeds meer Vlaamse bedrijven stellen -naar Amerikaans voorbeeld- een huisreglement op.

Enkele gouden tips

Hoe zit het in België? Stefaan Lievens -prof aan de Universiteit Gent- ging praten met talloze werkgevers en koppels en bundelde zijn bevindingen in het boek: “Passie op het werk, over gewenste seksuele intimiteiten” . Op basis van zijn bevindingen kwam hij tot tips voor bedrijven. Bijvoorbeeld:

 
-Pas op voor sollicitanten van het type playboy of stoeipoes (je moet de problemen niet opzoeken).
-Zorg ervoor dat koppels hun relatie melden en maak de relatie bespreekbaar. Zo vermijd je geroddel en kliekjesvorming.
-Pas eventuele regels in verband met intimiteiten op het werk consequent toe, ongeacht het niveau of de prestaties van de betrokken werknemer.
-Wanneer de relatie afspringt, kan een overplaatsing naar een andere afdeling in het bedrijf raadzaam zijn.
 

Kortom: relaties op het werk zijn niet eenvoudig, maar met goed afgesproken regels binnen de relatie en open communicatie naar de collega’s, moet je de man van je leven niet zomaar achter zijn computerscherm laten zitten.

This entry was posted in daten and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *