Waarom word ik op de ene niet en op de andere net wel verliefd?

Soms worden we verliefd op ‘de verkeerde’ en soms willen we wel verliefd worden, maar lukt het niet. Al eerder heb ik gezegd dat volgens mij verliefd worden geen voorwaarde moet zijn om een relatie aan te gaan. Waarom we op die ene wél verliefd worden en de andere niet, las ik in het boek ‘Why him, Why her’ van Helen Fisher.

“Opposites attract”, maar in principe worden we eerder verliefd op mensen met ongeveer dezelfde leeftijd, zelfde sociale achtergrond, ongeveer dezelfde intelligentie, die dezelfde waarden en normen hanteren en ook nog eens ongeveer even aantrekkelijk zijn dan wijzelf. Meestal wonen ze ook dicht bij elkaar en hebben ze soortgelijke hobby’s. Hoe komt het dan dat we op de ene wel verliefd worden en op de andere niet? Dat vroeg biologisch antropoloog Helen Fisher zich zelf ook af en heeft daar een grondige studie over gemaakt. Die studie kan je lezen in het boek’ Waarom hij, Waarom zij’. Het moment waarop we verliefd worden, werd haar al snel duidelijk. Verliefd worden we meestal in een nieuwe periode in ons leven: bij een nieuwe job, wanneer we verhuisd zijn,  na een liefdesbreuk, … Dan zijn we blijkbaar al zo hard bezig met vernieuwen en staan we open voor nieuwe dingen, dus ook voor de liefde.

Maar aangezien mensen ook verliefd worden op mensen die niet gelijken, vroeg Helen Fisher zich af, welke andere krachten mensen dan bijeenbrengen. Of moeten we concluderen dat het dan toch maar het lot is dat bepaald voor wie de vlinders in onze buik gaan vliegen.  Haar hoofdvraag werd de volgende: ‘welke karakters trekken elkaar aan of irriteren elkaar van de eerste minuut?  Ze kwam na lang onderzoek er achter dat onze hormonen en bepaalde neurotransmitters in meerder of mindere voorkwamen bij bepaalde persoonlijkheidstrekken. De stoffen die ze onderzocht en in onze hersenen invloed hebben zijn: dopamine, testosteron, oestrogeen, serotonine. Fisher stelde dus vast dat deze stoffen allen aanwezig waren, maar dat verandering van een van deze stoffen zorgt voor een meer uitgesproken karaktertrek. Helen Fisher kwam tot de conclusie dat er vier persoonlijkheidstypes zijn, die elk door een van de vier stoffen gedomineerd worden. Ze stelde vast dat mensen verliefd worden op iemand die tot hetzelfde type behoren of…. Op zoek gaan naar iemand die tot het tegengestelde persoonlijkheidstype behoort.

 

De Verkenner, een persoon waarbij dopamine de bovenhand heeft

Verkenners hebben een hoop aantrekkelijke eigenschappen: ze houden van afwisseling en avontuur, gaan op zoek naar nieuwe dingen, zijn creatief en nieuwsgierig, houden van seks, denken ‘out the box’ en zijn impulsief. Het vervelende is dat zij door hun blik vooruit ook weinig voorspelbaar zijn. Ze streven steeds naar vrijheid en willen een onafhankelijk leven. Praten over hun gevoelens is moeilijk en ze hebben weinig zelfkennis waardoor ze als er g onbetrouwbaar over komen. Verkenners vallen als een blok voor andere verkenners..

 

De Bouwer, hier heerst de serotonine

Helen Fisher beschrijft deze mensen als ordelijk en net. Het zijn mensen die houden van zekerheid en erg traditioneel, voorzichtig en kalm reageren. Feiten zijn belangrijk en ze houden graag dingen onder controle, leiding geven past bij hen. Dat maakt bouwers ook rigide, eigenwijs en erg kritisch in hun denken. De Bouwer wil liever een vaste relatie en is sociaal geëngageerd. Net zoals bij de Verkennen wil hij het liefst iemand die is zoals hij: voorspelbaar, trouw en stabiel. Nare eigenschappen kunnen zijn dat ze eigenwijs, erg kritisch zijn en niet echt open staan voor nieuwe ervaringen. De Bouwer valt op iemand die stabiel is, voorspelbaar en die trouw is aan het gezin, iemand zoals hem- of haarzelf.

 

De Regelaar, de testosteronbom.

Het hormoon  testosteron staat voor presteren. Het is iemand die niet rond de pot draait maar recht op zijn doel afgaat. De regelaar analyseert en denkt logisch, veroordeelt niet en overdrijft niet. Behalve misschien in werk of hobby’s: daar kan hij zich in verliezen. Koppig en veeleisend zie je ook vaak bij een Regelaar. Als ze boos zijn zal je het geweten hebben want ze reageren erg direct, tegen het botte af. Gevoelens zijn geen groot gespreksonderwerp bij de Regelaar. Dolverliefd wordt hij niet vaak, maar als hij het wordt past hij de pittbullmethode toe: hij laat niet los. De Regelaar heeft dus wat tegengewicht nodig. En meestal valt hij voor een Onderhandelaar.

De Onderhandelaar, gevoelens gevoed door oestrogeen.

War de Regelaar eerder de typische mannelijke eigenschappen vertoont, zie je bij de Onderhandelaar de eerder vrouwelijke eigenschappen. Onderhandelaars zijn mensen die met gevoelens bezig zijn, empathisch reageren, romantisch zijn aangelegd en worden dus erg snel verliefd. Ze zijn goed met taal en gebruiken die in een rijke fantasie. Het nadeel ervan is dat ze soms te omfloers communiceren. Dat doen ze om niemand tegen het harnas te lopen want ze willen dat alles harmonieus is. Onderhandelaars worden vaak bestempeld als naïef en besluiteloos.  Deze dromers hebben directe manier van een Regelaar nodig en vallen daar dan ook voor.

Wil je meer weten over de combinaties van types en tot welk type jij behoort, doe dan de test op www.whyhimwhyher.com

Bron: helenfisher.com

This entry was posted in verliefd and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *