De snelheid van liefde op het eerste gezicht

Mensen die aantrekkelijk zijn krijgen heel wat in de schoot geworpen, dat is een feit en is al veel onderzoek naar geweest. Zo blijkt dat mooie mensen makkelijker een baan vinden, sneller opslag krijgen, leukere jobs krijgen,… en vinden ook sneller een lief. Andere mensen zijn vaak liever voor hen en dat al van de kindertijd. Zo worden schattige kinderen minder vaak gestraft, krijgen leukere taakjes in de klas en worden meer gestmuleerd door de juf. Bij mooie mensen gaan we ook sneller positieve eigenschappen plakken: we schatten hen vaak slimmer en socialer dan ze werkelijk zijn.

Wat maakt nu dat we iemand aantrekkelijk vinden? Uiteraard heeft iedereen een andere voorkeur. Sommige vinden blonde haren mooi, andere zwarte,… , maar er zijn toch objectieve eigenschappen die bepalen of iemand aantrekkelijk is en de meeste kennen we: lange benen, symmetrisch gezicht:lichaam,… Neurowetenschappers Ingrid Olson and Christy Marshuetz wilden weten hoe snel ons brein over aantrekking beslist. Beiden toonden foto’s van erg aantrekkelijke en van wat minder mooie mannen en vrouwen en ze lieten die maar 13 milliseconden op een beeldscherm verschijnen. Dertien milliseconden is kort. Zo kort dat de proefpersonen de foto’s niet bewust konden zien. Als hen gevraagd werd of de persoon op de foto aantrekkelijk was of niet, hadden ze het idee at ze moesten gokken. Toch klopten hun antwoorden telkens opnieuw.

Bepalen we onbewust wat mooi en aantrekkelijk is? Blijkbaar wel ja, want we vinden al iemand aantrekkelijk nog voor we goed en wel beseffen dat we die persoon gezien hebben. Liefde op het eerste gezicht gaat erg snel… 0,013 seconden om precies te zijn.

 

This entry was posted in weetje and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *