Alleen op vakantie, zielig,.. (of) niet?

‘Zo zielig alleen aan een tafeltje zitten eten tussen de romantische koppels. Om dan na een eenzame avond, nadat je alleen in een bar nog iets gedronken hebt aan de toog waar je niet eens hebt kunnen vertellen aan iemand hoe je dag was, alleen in je hotelkamertje kruipen. Laat staan dat ik dan ziek word en er dan niemand is die mij een beetje verzorgt.Nee hoor, ik ga niet alleen op vakantie!’ dixit Jan, 42 jaar en 18 maanden single. 

Met de vakantiedagen in het vooruitzicht wordt er onder de vrijgezellen druk gepraat over hoe de vakantie gaat worden ingericht. Heel wat vrijgezellen werken gewoon door en nemen hier en daar wat snipperdagen om naar een festival te gaan of zich te verwennen met een verlengd weekend als de zon nog eens doorbreekt. Andere vrijgezellen spreken onderling af en zetten met een paar singles een stapje in de wereld, letterlijk dan. Maar wat als je vriendenkring alleen maar bestaat uit koppels?

Je kan je natuurlijk inschrijven voor een georganiseerde reis met andere singles. Maar waarom niet gewoon op je alleen op reis? Om alle redenen van Jan die ik al opnoemde in deze eerste alinea?

Wel eerlijk, elke single die alleen reist voelt zich op een of ander moment wel eens alleen. Maar dat heeft een man of vrouw die op zakenreis is ook wel, ookal zit die in een relatie. Dat is op zich ook niet zo erg. Het is voor vele singles net de angst voor de eenzaamheid vooraf aan een reis die het grootst is. Als je singles bevraagt die alleen reizen, zal je horen dat die angst snel verdwijnt, eens ze vertrokken zijn. Niet alleen is er heel de dag door wel van alles te zien op reis, prikkels genoeg dus om je af te leiden. En net omdat je alleen bent, en iedereen wel eens wat nood heeft aan sociaal contact, is het leggen van contact veel makkelijker dan de meeste singles vooraf denken. De meeste merken dat ze zich meer open stellen en zelf spontaner een praatje gaan maken. Het is zelfs zo dat ik al singles heb horen zeggen dat ze haast nooit alleen waren op reis en zich met momenten zelfs hebben moeten afzonderen of gezelschap hebben geweigerd om een de tijd voor zichzelf te nemen om de indrukken van de reisdag even te laten bezinken. En vaak genoeg hoor je zeggen van mensen die alleen op reis gaan, dat ze mensen ontmoet hebben die ze nooit zouden ontmoet hebben, moesten ze met twee op reis geweest zijn.

Heb je toch wat schrik om zomaar dadelijk een reis alleen te boeken, plan dan eens een verlengd weekend voor jezelf. Bezoek bijvoorbeeld een stad.  Toekomen, inchecken, naar de dienst van toerisme, een leuke wandeling uitkiezen of museum bezoeken. Tijdens een terrasje in de namiddag uitpluizen waar je die avond gaat eten, nog wat rondzwieren, even opfrissen voor de avond en met je boek -dat je al oh zo lang wou lezen- onder de arm naar een leuke eetgelegenheid. Nog even nagenieten in een lokale bar met je boek en aantekenboekje in de aanslag, genieten van een laatste drankje, terwijl je de andere soloreizigers even toelacht.

En als de eenzaamheid toch even binnensluipt, help je jezelf door in contact te blijven met je vrienden via mail, Facebook of  WhatsApp. Je kan jezelf ook vooraf een opdracht geven en  een bijvoorbeeld een fotoreportage maken van de coolste baarden of de hipste hakjes die je tegenkwam. En waarom niet een kort verslagje elke avond maken, zo laat je iedereen meegenieten van je avontuur.

Toch zijn er dingen die je beter niet doet, als je alleen op reis vertrekt. Er bestaat de kans dat je door andere mensen benaderd wordt, wat soms er g leuk kan zijn, maar als het als dreigend aanvoelt, zoek je beter snel gezelschap bij een koppel en leg je hen even de situatie uit. Ook is het altijd aangewezen dat je het thuisfront op de hoogte houdt van je wherabouts. Zodat ze weten in welk hotel je verblijft of welke tussentrip je maakt. En er zijn plaatsen waar je als single beter niet komt indien je niet te erg wil geconfronteerd worden met je alleen zijn. Familiecampings, all -in-one hotels, bejaarde cote d’Azur plaatsen, honeymoonresorts,… ze zullen je minder de kans geven om snel contacten te leggen.

Maar al bij al moet je weten dat alleen op vakantie gaan, het toppunt van vrijheid, onafhankelijkheid en avontuur is. Je gaat en staat waar je wil, je doet wat je wil en wanneer je wil. Heb je zin om tot ‘s morgens uit te gaan en de hele dag te slapen, het kan. Zin om de ene markt na de andere af te schuimen, niemand houdt je tegen. Je reist op jouw tempo, je moet nooit wachten op iemand die je tegenhoudt of je gestresseerd voelen omdat de ander je forceert om sneller te gaan dan je wil. Je hoeft met niemand rekening te houden behalve met je eigen verlangens van dat moment. En dat is fijn om onder het juk en ver van de verlangens van iedereen rondom jou je te bewegen. Het zorgt er ook voor dat je zelf verantwoordelijk bent voor wat er die dag gebeurt en dat biedt je heel wat zelfzekerheid. Klinkt als muziek in de oren, niet? Dat is het ook.  Veel singles zweren na hun eerste reis alleen dat ze dit opnieuw gaan doen, als een soort van kadootje aan zichzelf.

Alleen op vakantie gaan is allesbehalve zielig. Het is een heel bewuste keuze om op een heel intense manier een reis te beleven, een land te ontdekken, jezelf te verwennen, nieuwe mensen te leren kennen, tijd te nemen voor jezelf, het boek te lezen wat je al lang wou en met een hele ervaring rijker weer naar huis te keren met een geweldig verhaal. Al geboekt?

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *