Mag ik u kussen?

Deze week kreeg ik een leuke vraag van een Parshiplid: Hij vroeg zich af of hij op een eerste date al mocht kussen. De avond was meestal wel geslaagd: veel lachen, veel vertellen, de uren vliegen voorbij. Maar op de een of andere manier bleef hij altijd ongekust achter, vaak omdat hij niet durfde.

Als Parshipcoach kan ik alleen maar zeggen: natuurlijk! Waarom niet? Als de sfeer er in zitten het voelt goed, mag je altijd wel een kuspoging wagen. Je zult zelf wel snel genoeg merken of je date het goed vindt. De meeste mannen/vrouwen kijken net voor het kussen erg lang naar de lippen van de andere. Als je naar haar lippen kijkt en leunt zachtjes naar haar toe en ze trekt zich niet terug, dan kan er zeker gekust worden.

Voor heel wat singles is een eerste kus beslissend om te kijken of ze een tweede date willen of niet. Je mag niet vergeten dat lippen een van de meest gevoelige onderdelen van ons lichaam zijn. Ze zijn zo gevoelig omdat er heel wat zenuwbanen doorlopen. De prikkeling van de lippen wordt doorgestuurd naar onze hersenen en die schieten in actie: bloedvaten worden opengezet, onze ademhaling wordt dieper, ons bloed stroomt sneller, onze hartslag gaat de hoogte in en zo komt er meer zuurstof dan anders onze hersenen in. Hierdoor gaan we wat blozen en worden onze pupillen groter. Een aanraking van de lippen zou zelfs meer activiteit in de hersenen losweken dan een aanraking van onze erogene zones. Want de aanraking van de lippen prikkelt het limbisch systeem en dat is actief bij liefde, genot en ons emotioneel geheugen. Maar er is nog meer. Zoenen brengt ook onze hormonenwinkel op hol. Het testosteron dat vrijkomt zorgt voor extra opwinding, dopamine voor het intenser genieten van het zoenen (en waardoor we meer willen), cortisol ontspant en als kers op de slagroomtaart is er nog oxytocine  waardoor we onze onverbiddelijke zoener graag zien.

Redenen genoeg dus om te kussen!

This entry was posted in afspraakje, kussen and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *