Bindingsangst?

Bij elke serieuze relatie die langer duurt dan een week of vier, krijg ik schrik.  Ik weet niet of dit nu bindingsangst is waarmee ik te kampen heb. Ik ben 33 jaar maar tot nu is het niet gelukt om echt ontspannen en gelukkig te zijn in een vaste relatie, alleen als ik verliefd ben dan is het gevoel sterker dan de angsten. Soms denk ik, wellicht is het niet de ware en krijg ik daarom angst. Het is alleen moeilijk te achterhalen of de angsten komen door twijfels of de twijfels door de angsten. Kan angst ook duiden als waarschuwing – dus in positieve zin? Dat ik diep van binnen toch niet zeker van mijn zaak ben? 

Angst is een waarschuwing, dat klopt. Angst is in principe een nuttig gevoel. In jouw geval word je gewaarschuwd voor een relatie waar je niet zeker over bent. Een relatie waar je niet helemaal achter staat kan namelijk heel beperkend en benauwend voor je uitpakken.

Jouw angsten streven echter hun doel voorbij. Ze zouden je moeten waarschuwen als de relatie niet goed is, zodat je die tijdig kan stoppen. Maar jouw angsten zijn net onderdeel van het probleem, en zorgen ervoor dat je stopt. Angst en twijfel versterken elkaar. Twijfel over je relatie veroorzaakt spanning en door de spanning die je voelt ga je nog meer twijfelen of de relatie wel goed voor je is. Daarbij heb je de ervaring dat je tijdens elke serieuze relatie last krijgt van angsten, dus zul je niet geheel ontspannen de volgende relatie in gaan. Dit is een negatieve cirkel.

Je bent je er van bewust wat jou doet twijfelen in een relatie, namelijk dat je partner niet de ware kan zijn. Dit punt is blijkbaar heel belangrijk voor jou. Daar is ook niets mis mee, maar het houdt wel je angst in stand. Zonder hoge verwachtingen zou je met een meer ontspannen gevoel de relatie in gaan, minder twijfelen, je beter bij je relatie voelen en je minder angstig voelen. Denk dus niet bij elke relatie dat dit de man/vrouw van je leven gaat zijn, maar bekijk week voor week en vooraleer je het weet is het jaar voorbij.

(Vrij naar een antwoord uit het Psychologiemagazine)

This entry was posted in alleen zijn, einde relatie, nieuwe relatie, schrik, verliefd and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Bindingsangst?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *