Alleen durven zijn, ook als je met twee bent.

Alleen zijn lijkt soms eenzaam of voor sommigen zelfs zielig.  We leven in een maatschappij waar elke minuut belangrijk moet zijn. Zijn we niet bezig met onze carrière, dan hebben we wel duizend hobby’s. Of we duiken onder in het geweldige netwerk van sociale contacten, waar we het geweldige leven van de andere voorgespiegeld krijgen die allen maar ontzettend toffe dingen doen..

Tot zover het na te streven plaatje. Om vooral niet zielig te lijken, slooft iemand die alleen is zich uit in een overdadige agenda. Vermoeiend, niet? En eigenlijk komt het neer op permanent weglopen van zichzelf.

 

Psycholoog Anthony Storr schreef er een boek over: ‘Solitude, a Return to the Self’. Daarin schrijft hij dat alleen zijn niets abnormaals is, of geen vlucht is uit het sociale leven. Integendeel, het is een absolute noodzaak om in een relatie te kunnen blijven zonder jezelf te ontkennen! Alleen-momenten zijn broodnodig om met nieuwe inzichten naar die relatie te kunnen terugkeren. Doe je dat niet, dan verlies je de mogelijkheid om innerlijk rust te vinden en ben je niet meer in staat om zelfstandig problemen op te lossen.

Precies de alleen-momenten stellen ons in staat om los van de anderen dingen te kunnen blijven beslissen en om ons daar bovendien goed bij te voelen! Dat is dus heel wat anders dan zieligheid. Alleen zijn kan wel eens beangstigend lijken maar Storr spoort je in zijn boek aan om het toch eens te proberen. En je zal zien, zegt hij, dat een alleen-moment wel best leuk is. Bovendien is het goed voor je zelfvertrouwen. Onthaast maar eens lekker met jezelf en denk eens na over de dingen, over jezelf, over wat je doet en wat je dwars zit. Dus af en toe eens lekker alleen thuis zitten, met een bordje pasta op jouw eigen schoot, een goed muziekje op de achtergrond, en een gsm die vooral niet aan staat, brengen je ‘alleen’ maar dichter bij een goede relatie. Mooi toch?

 

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *