Haar (slechtgezinde) buien

Je kan al wel eens ‘met het verkeerde been uit bed stappen’ . Daar is op zich niets mis mee, maar moet dan ook heel je omgeving hiervoor mee gestraft worden? En wat als het nu net je vriend of vriendin is die af en toe een rothumeur heeft door zijn werk of ruzie met haar vriendin. Moet je dat dan maar ondergaan?

Misschien maar beginnen met wat je niet moet doen. Het heeft absoluut geen zin om heel erg boos te worden. Je vriendin zal haar slecht humeur alleen maar gaan verpersoonlijken. Met andere woorden, waar ze eerst nog gewoon slecht gezind was omdat ze ruzie had met een vriendin, haar moeder vervelend deed of haar pc is gecrasht, gaat ze nu boos worden op jou omdat jij geen begrip toont. Voor haar gaat het aanvoelen alsof je er niet kan zijn voor haar, haar niet kan steunen en geen geduld hebt.

Het omgekeerde doen werkt ook niet. Kop in de grond en de bui maar laten komen, zorgt er niet voor dat iemand uit zijn humeur raakt. In tegendeel, vaak hoor ik als relatietherapeute dat deze houding als erg onverschillig over komt. Diegene die boos is, gaat vaak nog bozer worden omdat ze geen reactie ziet van de partner. Om die reactie op een negatieve manier uit te lokken, gaat het gedrag vaak nog verergeren. Er wordt meer gezucht, harder met de deur van de koelkast gesmeten, korter geantwoord. En het cynisme steekt de kop op, ‘want wat kan het jou schelen dat ik het moeilijk heb’

De beste reactie is ook de meest eerlijke. Zeggen tegen je geliefde dat je merkt dat ze het lastig heeft en dat dit ervoor zorgt dat jij je ongemakkelijk voelt is een beter alternatief. Leg uit dat je wil luisteren naar haar en wil begrijpen wat het haar moeilijk maakt. Maar trek ook grenzen. Zeg haar ook dat deze sfeer voor jou onaangenaam is en dat je wil helpen maar de bui niet gewoon wil ondergaan. Als ze niet wil praten over wat haar dwars zit, stel haar dan voor dat ze zich even afzondert. Even een boodschap doen, met de hond wandelen, wat gaan fietsen of  een huishoudelijk karwijtje in een andere kamer doen, zorgt ervoor dat ze even de tijd alleen kan nemen om na te denken over de reden van haar slechte bui.

Spreek met haar af dat jullie een uur later elkaar opnieuw zien, voor een kopje koffie en een babbel. En de lucht klaart weer op.

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.