Als single aan de feesttafel

Wanneer je als single aan de feesttafel verschijnt, moet je soms wel wat commentaar slikken. Ze wensen jou ‘dan toch maar eens een nieuw lief’, vragen zich af waarom jij nu nog steeds geen partner hebt, nemen je niet serieus en doen je belanden aan de kindertafel, blijven je ex in de hoogte prijzen,…

Soms redenen genoeg om keihard weg te lopen of je ziek te melden. Maar ja, je  voelt je verplicht en gaat toch. Wat kan je dan doen?

In het weekblad Flair gaf ik deze week wat tips. Een van de lezeressen moest steeds aan de kindertafel plaatsnemen omdat ze single was. Liever ging ze gezellig bij de neven en nichten aan tafel zitten. Maar oma beslistte anders. Hoe kan je hier best op reageren?, werd er gevraagd.

Mijn antwoord:

Antwoord assertief

 “Wees assertief!  Want als volwassene aan de kindertafel gezet worden, enkel omdat je single bent, dat mag je écht niet laten gebeuren. Je hebt twee mogelijkheden. Je geeft een assertief antwoord: ‘oma, ik merk dat jij graag zou hebben dat ik aan de kindertafel ga zitten EN ik ga dit jaar bij mijn nichten en neven zitten.’ Dat woordje EN is hier belangrijk. Zeg niet: ‘WANT ik ben het beu om babyspuug op mij te krijgen of MAAR ik wil ook wel eens bijpraten met mijn nichten’. Nee, geen uitleg of excuses. Dat is nergens voor nodig. Gewoon: ‘ik merk dat jij dat wil EN ik ga iets anders doen’.

Gedraag je assertief

Een andere optie is dat je een assertief gedrag stelt: als je ziet dat jouw naamkaartje weer op de kindertafel staat, dan grijp je je bord, glas en stoel en schuif je gewoon bij aan de tafel van de volwassenen.

Daden zeggen hier nog meer dan woorden. Want bij een assertief antwoord bestaat de kans toch nog dat je familie reageert met: ‘oh nee, wie gaat dat nu doen?’ of maar je hebt dat al èlk jaar gedaan’,…

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *