Het lijkt simpel maar toch is het zo: een goede relatie kan je meten aan het knuffelgehalte van de twee geliefdes. En uit het onderzoek dat uitgevoerd werd bij 1000 koppels uit Amerika, Japan, Brazilië, Spanje en Duitsland, bleek dat vooral de mannen knuffelberen waren. In het onderzoek gebruikten ze geen pas verliefde partners, maar waren de koppels minimaal vijfentwintig jaar samen.
Het geheim van langdurige relaties
Dit onderzoek is dus duidelijk het tegengewicht voor de hedendaagse mythe dat mannen seks willen en vrouwen intimiteit (lees knuffelen). Hoe gingen ze te werk: aan duizend koppels werd gevraagd hoe vaak ze knuffelen, strelen, seks hadden en zoenden. Verder werd er ook gepeild naar het effect van dit intiem gedrag op hun relatie.
Hoe langer hoe beter (voor de vrouw toch)
Opmerkelijk was dat de eerste decenia en half van hun relatie door vrouwen als minder goed werd gescoord dan de jaren erna. En niet alleen voelen vrouwen zich volgens dit onderzoek minder gelukkig die eerste vijtien jaar, ook scoren ze in hun seksleven opmerkelijk minder dan de jaren erna.
De meest plausibele uitleg: de kinderen. De focus ligt in die eerste jaren vooral op opvoeden van hen en zorgen van hen. Dat vraagt energie. Eens de kinderen ouder zijn, ervaren ze minder druk en is er meer tijd om zich opnieuw meer op hun partner te focussen. Mannen hebben in die eerste vijftien jaar, meer dan hun vrouwen, nood aan een knuffel. Die knuffels zijn voor mannnen een indicator voor hun relatie en de band die er is. De frequentie van die knuffels heeft een lineair verband met de tevredenheid over hun relatie en de duur er van.