De goede voornemens

“Goede voornemens zijn cheques die mensen innnen bij een bank waar ze geen rekening hebben lopen”. ( Good resolutions are simply checks that men draw on a bank where they have no account.) The picture of Dorian Gray (1891) Oscar Wilde

 

Elk jaar hebben heel wat mensen goede voornemens bij het klinken op het nieuwe jaar. Ze willen gezonder leven, meer -of beginnen met- sporten, gezonder eten, meer genieten, een nieuwe job, beginnen met een hobby, een nieuwe relatie.

Uit sommige onderzoeken blijkt dat goede voornemens nooit lang duren, hoogstens een aantal weken. Niet voor niets dat februari de meest depressieve maand is. Je bent niet geslaagd in je goede voornemens, de stress van het werk zit er weer in, die kilo’s blijven op de weegschaal staan,… Andere onderzoeken zeggen dan weer dat goede voornemens wel werken ALS je het goed aanpakt. Over die aanpak is elk onderzoek het eens.

1) Begin met je goed voornemen duidelijk te formuleren.

Zeggen ‘dat je wat meer moet bewegen’ is geen goed voornemen. Maak het concreet. Stel duidelijke regels op voor jezelf. Zo kan je bijvoorbeeld samen met een collega afspreken om twee keer per week onder de middagpauze te gaan sporten. Of je vraagt aan een paar vrienden(-innen) om met jou mee  te gaan naar de fitnessclub. Een schema kan je daarbij zeker helpen.

2) Visualiseer en herinner jezelf aan je doel.

Zorg dat je hetgeen je wil bereiken duidelijk kan zien. Hang dat kleedje waar je opnieuw in wil raken vooraan op je kast, luister nog eens naar de opname van je rokershoest,… Wanneer je jezelf niet af en toe herinnert waarom je iets wou doen, vervagen goede voornemens snel bij de sleur van de dag.

3) Stel maar een doel per keer

Je kan niet tegelijk stoppen met roken, gezonder eten, vermageren,… Doe ze een voor een. Begin pas aan het volgende wanneer je een goed voornemen gedurende meer dan drie maanden al volhoudt en je merkt dat je er minder bij moet nadenken. Verwacht ook geen te grote dingen van jezelf. Jezelf opdragen om een marathon te lopen terwijl je nauwelijks de trap op kan zonder dat je buiten adem bent, is een te groot voornemen. Daardoor raak je alleen ontgoocheld in jezelf.

4) Zoek supporters

Licht mensen in! Zorg dat je netwerk weet welke goede voornemens je hebt genomen en vraag hen ook je er op attent te maken. Zij moeten niet alleen de spreekwoordelijke stok achter de deur zijn, maar ook je supporters op de eerste rij wanneer je blijft volhouden.

En nog eentje om mee af te sluiten: “Goede voornemens zijn een stellage. Je kan er niet in wonen. Je dient het aan te kleden met goede daden. (Geert Grub)”

DOEN! wordt dus het motto!

 

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *