Eerlijk duurt het langst

Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel. Dit spreekwoord tracht ons ervan te overtuigen om zo weinig mogelijk te liegen, precies omdat een leugen zo vaak uitkomt. In contrast daarmee staat het gegeven dat mensen dagelijks gemiddeld twee keer liegen. Daaruit mogen we echter niet concluderen dat de meesten onder ons leugenaars zijn. 41 procent van de studenten die deelnamen aan een onderzoek aan de universiteit van Amsterdam, gaven aan de laatste 24 uur niet gelogen te hebben. Dit terwijl 5 procent van de deelnemers verantwoordelijk waren voor 40 procent van alle leugen (zie wetenschapsforum.nl). Er zijn dus veel mensen die zelden liegen, en een kleine groep mensen die veel liegen.
Als mensen op zoek zijn naar een nieuwe partner, stellen ze zich graag op een positieve manier voor. Dat is maar goed ook, want als je jezelf meteen als je naturalistische zelf toont, maak je waarschijnlijk maar weinig kans. Er trachten goed uit te zien, je beste beentje voorzetten, jezelf van je beste kant laten zien…dat helpt je kansen te verhogen.
Anderzijds wordt er ook heel wat opgesmukt als mensen zichzelf voorstellen, op hun profielen bij een datingsite, of live bij een eerste kennismaking.
Waar mensen naar verluidt het meest over liegen in deze context is het soort relatie dat ze willen, hun gewicht, hun burgerlijke staat en hun leeftijd.
Laat ons eerst eens stilstaan bij het soort relatie dat men wil. Hoe (on-)eerlijk kunnen mensen daarover zijn? Het is waarschijnlijk dat ook daar geslachtsgebonden verschillen bestaan, hoewel we die niet mogen overdrijven. De stereotypie zegt dat mannen meer dan vrouwen gericht zijn op het seksuele, en dat vrouwen meer dan mannen gericht zijn op een vaste relatie. Als mensen in het begin van de contacten gaan ‘liegen’, dan misschien in de richting van wat ze denken dat de ander wenst. Zo zijn mannen wellicht geneigd hun focus op het seksuele een beetje af te zwakken, omdat ze niet willen voorbij gaan aan het respect dat de vrouw in kwestie verdient. Zo zullen vrouwen op hun beurt hun voorkeur voor een serieuze relatie misschien afzwakken, om bepaalde mannen niet af te schrikken. Toch lijkt het me goed van meet af aan zo eerlijk mogelijk met elkaar om te gaan. Zo voorkom je een reeks misverstanden, en ook de perceptie achteraf van eerder onbetrouwbaar te zijn. Overigens houden ook veel mannen van duurzame relaties, terwijl ook hoe langer hoe meer vrouwen kunnen toegeven dat seks ook voor hen belangrijk is.
Een leugentje om bestwil over je eigen gewicht is begrijpelijk. Om te beginnen zijn velen onder ons wel een beetje te volumineus. Daartegenover staat dat mollige mensen weliswaar als gezelliger, maar ook als minder aantrekkelijk beschouwd worden. Bovendien hebben velen onder ons ook de uitdrukkelijke bedoeling om er op middellange termijn wat lichter uit te zien. Waarom daar dan geen voorschot op nemen, om je kansen op de relatiemarkt te vergroten. Tenslotte helpt verliefdheid ons bijkomend om af te vallen: ‘Leven van liefde en gini…’ Toch is het aan te raden ook over je gewicht niet te veel te liegen, anders val je waarschijnlijk snel door de mand.
Liegen over het al of niet getrouwd zijn is tegelijk begrijpelijk en toch af te raden. Begrijpelijk omdat veel mensen liever geen relatie beginnen met mensen die nog getrouwd zijn of samenwonen. Als je dat dan meteen toegeeft, heb je veel kans dat de ander meteen afhaakt. Toch zijn er ook heel wat mensen die bang zijn om alleen door het leven te moeten. Die wachten vaak tot zich nieuwe kansen aandienen, in de vorm van een mogelijke partner, alvorens knopen in verband met de bestaande relatie door te hakken. Deze strategie is echter in veel gevallen af te raden, omdat zulke dingen toch uitkomen, nog eerder vroeg dan laat. Ook dan is de kans groot dat de ander het voor bekeken houdt. Dan kan je maar beter van meetaf aan eerlijk zijn, hetzij door eerst de vorige relatie af te ronden, hetzij door onmiddellijk toe te geven dat je nog een partner hebt.
Ook de eigen leeftijd is een gegeven waarover niet iedereen even eerlijk is. Dit heeft wellicht heel veel te maken met de voorkeur van velen voor jeugdigheid. Als mannen van een soort ideale partner dromen, gaat het al gauw over iemand die een jaar of 6 jonger is dan ze zelf zijn. Dat wordt dan nog duidelijker naarmate ze ouder worden. De meeste mannen van 22 jaar zullen een vrouw van 20 niet te oud vinden. Mannen van 65 jaar vinden van vrouwen van 63 wel vaak dat ze te oud voor ze zijn. Ook veel vrouwen voelen zich meer aangetrokken tot leeftijdsgenoten dan tot (veel) oudere mannen. Nochtans is leeftijd een heel relatief begrip. Veel belangrijker dan iemands kalenderleeftijd, is zijn of haar leeftijd van hoofd, hart, lijf en leden. Jong van hoofd ben je als je blijft meegaan met je tijd, vaak te danken aan de omgang met jongere mensen en de flexibiliteit van het eigen denken. Mensen die hun mening kunnen herzien, getuigen van soepelheid, eerder dan van een gebrek aan standvastigheid. Jong van hart ben je als je gevoelsmatig soepel blijft, om jeugdige en andere mensen te kunnen begrijpen, zonder meteen een oordeel klaar te hebben. Jong van lijf en leden blijf je vooral door regelmatig te bewegen. Hoeveel ouders van in de vijftig zijn niet fitter dan hun kinderen van in de twintig, omdat ze leven naar de wijsheid dat ze hun lichaam maar beter kunnen verzorgen door voldoende beweging en gezonde voeding. Hun kinderen van in de twintig leven vaak nog alsof ze onsterfelijk zijn, en hebben daardoor nog niet het belang van een gezond leven daadwerkelijk ondervonden. Vanuit deze optiek kunnen mensen met een ruimere blik, die het aspect kalenderleeftijd van een potentiƫle partner kunnen relativeren, mensen helpen eerlijk voor hun leeftijd uit te komen.
Eerlijk duurt, ook bij het daten, nog altijd het langst.

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *