Geluk in het leven, geluk in de liefde?

Bestaat er zo iets als een zondagskind, een geluksvogel?  Of beschouw jij jezelf als en pechvogel? Valt geluk uit de lucht of moet je het afdwingen? Geen van beiden , zegt Professor Richard Wiseman. Hij heeft alle literatuur rond geluk zoeken doorzocht en schreef een boek erover.

Gelukvogels hebben niet meer geluk dan de pechvogels, ze kijken gewoon anders naar kansen en mogelijkheden. Ze kijken er niet alleen anders naar, ze zien er allereerst gewoon al meer, gaan er dan anders mee om en gaan anders om met tegenslagen. Voor geluksvogels is een tegenvaller meestal net een reden om het nog beter te doen, om hun techniek te veranderen en om te zoeken naar oplossingen. Voor pechvogels zorgt een tegenslag meestal met een blokkade. ‘het moet mij natuurlijk weer overkomen’ Ze blijven de tegenval herbeleven en, er in hangen en gaan meer in de slachtofferrol blijven hangen. Ze ondernemen veel minder om uit hun tegenslag te raken.

Moeten we dan maar het boek ‘Geluk zoeken voor Dummies’ gaan kopen? Nee, zegt Wiseman, als je blijft steken in het fantaseren over je ideale leven, word je alleen maar ongelukkiger. Je moet overgaan tot actie. En daar zit net het gevaar. Heel wat mensen hebben wel een ideaal beeld van hoe hun leven eruit moet zien. Ze weten soms zelfs hoe ze daar moeten komen, welke stappen ze moeten nemen, maar haken af van het eerste kleine obstakel. Waardoor ze opnieuw geconfronteerd worden met ‘hoe het had kunnen zijn’.

En als we nu een geforceerd alleen maar aan positieve dingen denken en proberen om alle negatieve gedachten proberen te onderdrukken? Professor Wiseman raadt dat af. Hij ontdekte dat hoe meer je negatieve gedachten onderdrukt, hoe meer je er aan herinnerd wordt. Want je blijft er uiteindelijk wel mee bezig.  Wiseman wou te weten komen wat wetenschappelijk wel en niet werkt om gelukkig te worden.

– Het is goed om een doel te hebben, iets wat je nastreeft en waarvan je denkt gelukkig te worden. Alleen moet je je niet blindstaren op het einddoel. Richt je op de stappen die je moet nemen en visualiseer je zelf hoe je dat doet. Zie dus het proces en richt je niet op je einddoel. Wil je een marathon lopen, geniet dan van elke kilometer of minuut dat je aan het lopen bent. Denk ‘ik kan nu al drie kilometer lopen, fantastisch!’ en denk niet ‘ik kan nog steeds geen marathon lopen’.

– Lach! Veel  en meerdere keren per dag. Ook al ben je niet blij, doe het toch. Je hersenen maken immers geen verschil tussen echt lachen en neplachen. Hierdoor gaan ze denken dat je wel blij bent en dat zet zich dan weer om in een geluksstroomstoot in je hersenen.

– Count your blessings. Neem elke dag de tijd om even stil te staan bij de dingen in je leven die wel lukken, wel fijn zijn, je wel doen lachen en je wel zelfvertrouwen geven.

– Gedeelde smart is halve smart, gedeeld geluk is dubbel geluk. Klopt ook wetenschappelijk, zegt Wiseman. Vrouwen gaan iets meer delen met anderen en ontvluchten daardoor de frustratie om  tegenslagen alleen  te moeten doormaken. Ze zijn ook sneller geneigd om te steunen op een groep, dan mannen dat doen, zeker wanneer het gaat om emotionele tegenslagen.

– Zoek oplossingen die bij jou passen. Wil je afvallen en weet je dat je dit niet alleen kan? Zoek een diëtiste, maak een plan op, laat je huisgenoten dat weten en je mee helpen. 

– Koop geen nieuw kleedje, maar koop een ervaring. Als je ervaringen opdoet (met iemand anders) is dat niet het enige moment dat je gelukkig bent, je kan het achteraf ook nog eens delen met anderen en elkaar. Een kleedje is leuk, maar vaak na de aankoop is je geluksmoment al weg.

– Voor elke kritiek die je geeft, moet je minstens vijf positieve opmerkingen tegenover zetten. Hierdoor blijft je relatie goed.

-Geef elke dag minstens drie complimentjes, aan eendert wie, over eendert wat, maar meen ze wel.  Doe dat een maand lang en schrijf ook op welke complimenten je zelf hebt gekregen. Je zal merken na  een maand dat het aantal complimentjes dat je krijgt zal stijgen en mensen gaan gewoon al vriendelijker met je om, net omdat jij complimenten geeft.

 

This entry was posted in Andere and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *