Jaloezie (deel 1)

Een thema dat nog niet zo vaak is aangehaald op deze blog en toch vaak alom vertegenwoordigd is in relaties, bij de ene al wat meer dan bij de andere, is het thema jaloezie.  Zoals bij veel, geldt ook in dit thema: te veel  is trop en trop is te veel. 

Een beetje jaloers zijn kan geen kwaad, ik zou zelfs durven zeggen dat het betrokkenheid laat zien. Ik merk dat wanneer jaloezie helemaal afwezig is in een relatie, er eigenlijk niet meer kan gesproken worden van een relatie. Maar wat is dan gezonde jaloezie? Wat is de jaloersheid waarmee je aan je partner laat zien dat je om hem geeft? Want jaloezie komt toch naar boven omdat je toch heel even, voor een milliseconde, schrik had om hem/haar te verliezen. Uiteraard wanneer je door je partner constant gecontroleerd wordt of jij je de hele tijd irriteert aan die jaloezie en het helemaal niet meer schattig vindt, dan kan je spreken van te.  En te jaloers is uiteraard nooit goed. Het gevoel zelf lijkt op een mengeling van vooral angst (om iemand te verliezen) boosheid (dat het ander het durft om aandacht te besteden aan iemand anders) gecombineerd met onmacht, achterdocht of lage zelfwaarde. Klinkt niet goed, é. Jaloezie kan je ook zien als de waakvlam van een relatie: ze zorgt ervoor dat een relatie niet vanzelfsprekend is.

Wat als je zelf erg jaloers bent?

Wanneer je zelf weet dat je erg jaloers bent, weet je hoe moeilijk het is. Het beseffen is één, maar het onder controle houden, dat is nog iets anders, zeker wanneer in het verleden je vertrouwen al eens ooit geschaad is geweest. Wanneer je het beseft dat je nogal jaloers bent, zou je als eerste reactie op die jaloezie jezelf moeten afvragen of je gevoel terecht is. Staat mijn partner nu echt te flirten of knoopt die gewoon een gesprek aan? Als tweede reactie moet je jezelf bedenken dat deze jaloezie jouw probleem is en niet het probleem van je partner. Geef dus gewoon toe aan je partner dat jij diegene bent die een probleem heeft en jaloers is. Hij/zij zal toch merken dat er iets aan de hand is. Bedenk als derde punt dat jaloezie en liefde samen gaan. Heel wat mensen willen die jaloersheid helemaal weg. Dat kan, maar dan kan je beter geen relaties meer aanknopen.

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *