Het straatje mét einde.

Een vlotte fijne kerel, verzorgd, goede job, begin dertig en…single.

Woont zeker nog op hotel Mama. Nee. Is te hard bezig met zijn carrière. Niet meer dan anderen. Heeft een raar uiterlijk. Nee. Heeft een veeleisende hobby. Nee. Is veel te kieskeurig. Nee. Wordt nooit verliefd. Nee. Is asociaal. Nee. Integendeel, hij zit al jaren in dezelfde vriendenkring en heeft zelfs een uitstekend sociaal leven. Op woensdag een pintje in de stamkroeg. Op vrijdag zaalvoetbal. Zaterdag wordt er uitgegaan. Zondag is er altijd wel ergens een feest, geboorte, familiebezoek, brunch,…

Vrienden komen en gaan. Soms wordt een vriendenkring wel wat uitgebreid door de aanvulling van een nieuwe partner van een van de vrienden, maar meestal wordt het aantal kleiner met de jaren. Het rare is dat we denken dat we onze vrienden zomaar zelf kiezen. we hebben de hele wereld om uit te kiezen wie we wel en wie we niet als vriend beschouwen. Die keuzevrijheid lijkt enorm. Toch klopt het niet helemaal.

We denken dat we overal vrienden maken, maar eigenlijk zijn de plaatsen vrij beperkt: op school, in de jeugdbeweging, later op unief en eventueel tijdens je hobby-uren. En het is op deze beperkte plaatsen dat we ons netwerk opbouwen. En hoe raar het ook mogen klinken,… eigenlijk gaan we steeds op zoek naar dezelfde soort van vrienden, uit welk netwerk we ze ook halen. Waarom? Omdat het mensen zijn die onze dromen bevestigen, onszelf bevestigen, ook interesse tonen in wat wij al leuk vinden en in bepaalde mate in dezelfde fase van hun leven zitten of dezelfde manier hebben van over het leven na te denken. Vaak is het ook zo dat vrienden uit dezelfde buurt komen. We worden met andere woorden vrienden van iemand die toevallig in onze buurt woont en die jou – net als wij- toevallig gekozen hebben om vriend te worden omdat je erg op hen lijkt.

En hoe komt het dan dat je geen lief vindt als je in zo een vriendenkring vertoefd? Wel… wat je uiteraard ook vaak ziet is dat mensen die jaren lang vrienden zijn, die vriendschap laten verder groeien in een mooie en respectvolle liefde. Ze kennen elkaar al jaren sinds dik en dun en merken gewoon na een tijd dat ze vaker en meer met elkaar beginnen optrekken, ook zonder de rest van de vriendenkring. de grote verliefdheid is dan misschien niet aanwezig, maar wat er staat, is solide en vast én is gebaseerd op een groot vertrouwen en respect van twee mensen die elkaar doorheen de jaren tot op het bot kennen. Vrienden weten van elkaar hoe ze omgaan met relaties en als die manier hetzelfde is voor beiden, moet er niet getwijfeld worden.

Maar als dat niet gebeurt, dan bestaat er een kans dat je na jaren merkt dat je vriendenkring slinkt en jij op je woensdagen vaak alleen in je stamkroeg zit. Tijd voor verwijding en uitbreiding…

De moeilijkste stap is de eerste: op zoek naar een nieuw netwerk. Vaak moet je het niet te ver zoeken. Zijn er geen mensen op je werk waar je het goed mee vindt? Ga dan eens met hen mee op stap in het weekend. Vraag waar zij uitgaan en vraag of je eens mee mag. Niet dat je ineens goede vrienden moet worden, maar zo leer je op een makkelijke manier iemand anders kennen. De vaste woensdagavond kan nog doorgaan, maar waarom niet eens van kroeg veranderen? Een dorp verder is al ver genoeg. En als je sport beoefend, is er niets mis met eens wat te blijven plakken met de tegenstanders.

Als je dat toch te moeilijk lijkt, gebruik dan je zaterdagavonden met vrienden. Niets mis met aan hen duidelijk te maken dat je een partner wil en hen mee in het complot wil trekken. Vraag hen om met jou eens naar ergens anders uit te gaan en mee te kijken wie er rondloopt. Echte vrienden zullen -aan de kantlijn weliswaar- zeker mee staan supporteren!

 

 

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *