LAT-relatie of niet? (deel 2)

Heel wat gescheiden singles starten een nieuwe relatie als een LAT-relatie. Omdat ze kinderen hebben, omdat ze elk een eigen huis hebben,… Daar zijn voor- en nadelen aan verbonden.

Vertrouw de ander en zorg dat de ander jou kan vertrouwen

‘In moeilijke tijden moet je als koppel net extra elkaar aanhalen, moet je elkaar extra steunen en ervoor zorgen dat de ander niet aan je hoeft te twijfelen’, zei een wijs man ooit tegen mij. Niet dat een LAT-relatie moet omschreven worden als ‘een moeilijke tijd’ maar het is wel een relatie waarin je elkaar extra vertrouwen moet geven. Je weet niet altijd wat de ander doet op de momenten dat jullie niet samen zijn en die onzekerheid kan net voor wantrouwen zorgen. Niet bereikbaar zijn, telefoontjes niet beantwoorden, liegen over waar je bent of met wie je bent, maken het alleen maar moeilijker. 

Toch wil dat niet zeggen dat je de ander constant moet controleren, integendeel. Dat zou alleen maar nefast zijn voor het vertrouwen dat je een stuk in de ander moet hebben. Maar vertrouwen geven wil ook zeggen dat je zo open en eerlijk mogelijk bent over de momenten dat je niet samen bent. Alleen zo kan het vertrouwen tussen jullie groeien.  

Praten, praten praten!

Het is een dooddoener, maar communicatie blijft ontzettend belangrijk. Maak elke dag toch even tijd voor elkaar. Gewoon, om te vragen hoe het was op het werk, hoe het met de kinderen is, wat jullie de volgende ontmoeting gaan doen, hoe je je voelt,… Ookal heb je eigenlijk geen feiten te melden, gewoon laten weten aan de ander dat je liever bij hem/haar zou zijn dan aan de telefoon te hangen is ook fijn om te horen, niet?

 Singles vinden het vaak erg dat ze hun lief en leed niet met iemand kunnen delen wanneer je thuis komt. Latters kunnen dat ook niet, maar je weet wel dat er die ene persoon is die steeds naar je verhaal wil luisteren. Deel dus je zorgen, verdriet, overwinnigen en vreugde, dat schept een band.  

Geef niet te snel op

Elke relatie heeft tijd nodig. Tijd om te groeien, om dieper te worden,.. en dat doe je ook door samen af en toe een watertje te doorzwemmen. Geef dus niet op na de eerste (of tweede) echte ruzie en keer niet koppig terug naar je eigen stek. Blijf samen zoeken naar oplossingen. En dan herhaal ik graag de woorden van een wijs man: ‘In moeilijke tijden moet je als koppel net extra elkaar aanhalen, moet je elkaar extra steunen en ervoor zorgen dat de ander niet aan je hoeft te twijfelen’. Amen.

This entry was posted in Andere and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *