Terug naar je ex of toch beter de exit nemen?

Oude liefde roest niet. of… Oude liefde en oude koffie moet je niet opwarmen. Spreekwoorden genoeg over de liefde. Een man belde tijdens het Parship spreekuur en vertelde dat hij wel aan het daten was, maar zijn ex maar niet kon vergeten. Hij bleef elke dame aan zijn tafel vergelijken met haar en kwam telkens tot de conclusie dat zij beter, mooier, liever,… was. Waarom ze dan uit elkaar waren gegaan? Wel, hij wist het zelf niet meer. Maar plots hadden ze ruzie over de meest kleine dingen en waren gestopt met praten. Toen zij verliefd werd op een man van haar werk, was het voor hem makkelijk en hij vertrok het volgende weekend nog.

Nu, een jaar later, had hij sterk het gevoel dat hij niet al zijn kansen bij haar benut had. Hij beschreef het als een film die je maar voor de helft ziet want je werd onderbroken door allerlei andere omstandigheden. Mismanagement van een op zich goede relatie. En die omstandigheden kunnen van alles zijn: een verbouwing die in het honderd loopt, ontslag op het werk of net een veel te stressvolle job, ruzie in de familie of met vrienden. Alleszins allemaal bagage die tussen jullie komt te staan en je niet tijdig samen aanpakt. Want samen, dan hadden we het misschien nog wel gehaald.  Het zorgt er alleen maar voor dat je die ene kans nog wil grijpen wanneer het stof is opgewaaid en je een beter zicht hebt op wat er fout gelopen is. Het is een goede  reden om je ex uit te nodigen voor een openhartig gesprek en je bevindingen op tafel te leggen. Als de andere partij tot het zelfde inzicht is gekomen, kunnen jullie samen verder. Al is het goed om dat te doen onder begeleiding van een therapeut. Die kan dan samen kijken naar de redenen waarom jullie niet samen aan een zeel trokken, toen er smurrie tussen jullie kwam drijven. En zoeken naar hoe je die valkuil in het vervolg vermijdt.

Maar ook andere redenen kunnen in jouw ogen voldoende zijn om een tweede kans te wagen bij je ex. Misschien voel je je wel schuldig omdat je zelf beseft dat je te snel hebt opgegeven. Je wil het goed maken, de zaken weer rechttrekken. Of jij was diegene die ontrouw was en na enkele maanden besefte dat je daar een foute keuze had gemaakt. Sommige exen zeggen dat ze gewoon merken na een periode van uit elkaar te zijn, dat ze de ander oprecht missen en er opnieuw gevoelens van verlangen en houden van naar boven komen.

Welke redenen er ook zijn, terug gaan naar je ex is niet de makkelijkste keuze. Wat de aanleiding voor jullie scheiding ook geweest is, je hebt elkaar pijn gedaan, veel pijn gedaan. Die pijn niet terug in de hernieuwde relatie steken is al moeilijk, nog moeilijker is je ex opnieuw kunnen vertrouwen. Zeker wanneer er ontrouw in het spel zat.

Er van uitgaan dat het deze keer wel van een leien dakje gaat lopen is een net iets te naïeve houding. Uiteraard zullen de eerste weken na de doorstart magisch en passioneel zijn, maar al snel zullen de eerste tekenen van oud zeer en oude irritaties naar boven komen. En daar moet je samen door. Open en bloot, ongenuanceerd en eerlijk. Want alleen met alle kaarten op tafel, kan je een nieuw spel spelen.  Dus thema’s als geld, carrières, vrijetijdsbesteding, waar of hoe jullie woonden, kinderen, familie of vrienden, moeten niet alleen een voor een besproken worden maar er moet vooral gekeken worden naar een oplossing.

En ja, mensen kunnen veranderen, maar niet zomaar uit zichzelf. Daar is meestal wel wat externe hulp voor nodig. En ja, mensen veranderen, maar is het dan niet dubbel zo belangrijk dat jullie eerst samen bespreken welke veranderingen nodig zijn om jullie relatie deze keer wel te laten lukken?

En dan is er nog je omgeving. Mensen hebben je gezien in de periode dat je verdriet had en kwaad was op je ex. Voor hen zal het ook een omschakeling vragen om jullie weer  samen te zien. Maar dat is het laatste van je zorgen. Bemin je keuze en als jullie vastbesloten zijn om dit een nieuwe kans te geven, dan moet je dat zeker doen. Weet dat het niet de makkelijkste keuze is, dat het een hobbelige weg wordt, waar hard gewerkt moet worden, maar lukken kan het zeker.

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *