Van LAT naar samenwonen?

Heel wat mensen in een Lat-relatie zetten na een tijd de stap naar samenwonen. Sommigen doen dat omdat ze de nadelen van een Lat-relatie beu zijn: het voordurende koffer-in-de-auto gevoel, het steeds moeten afspreken, toch nog die momenten alleen,… Anderen omdat ze klaar zijn voor de volgende stap.

Was het LAT of AAP

Het lijkt wel een grote stap, toch is het niet zo. Een echte LAT-relatie vraagt enorm veel communicatie. Je moet bewust tijd maken voor de ander, de agenda vaak overlopen, dingen laten vallen om samen te kunnen zijn. Iets anders is trouwens een AAP-relatie (Afspreken Als het Past, dixit hoogleraar Verhaeghe U Gent). Sommige Latters spreken gewoon af wanneer het hun uitkomt. Zo is een relatie meer een gaatjesvuller van de agenda die nog leeg staat, dan dat het echt een inspanning vraagt om elkaar te zien. Om van uit een AAP te gaan samenwonen, vraagt het heel wat.

 

Om van een LAT te gaan samen wonen.

Wat verandert er dan? Wel allereerst moet je beslissen wie er bij wie gaat wonen. Voor sommige koppels is dat een heel praktische oplossing (wie heeft het grootste huis, vanuit welk huis is gaan werken het makkelijkst voor beiden, wie heeft er schoolgaande kinderen) voor andere een emotionele beslissing (de ene woont in het huis van zij/haar dromen om van de grootouders).  Sommige koppels kiezen er ook bewust voor om samen een nieuwe start te nemen en in te trekken in een nieuw huis.

Tijd

De meeste Latters beginnen met het opbouwen van de tijd die ze samen doorbrengen. In het begin wordt er gewoon afgesproken, dan blijft een van de twee al eens slapen; een nacht wordt een weekend, aan dat weekend wordt een dagje toegevoegd. Tot je uiteidnelijk merkt dat je meer bij de ander woont dan dat je nog tijd in je eigen huis doorbrengt.

Huisregels

De grootste fout die de meeste latters maken is dat ze zomaar intrekken zonder vooraf de huisregels te bepalen. Afspraken over huistaken, over pc gebruik, over de temperatuur in de slaapkamer of in huis, over  orde en netheid,.. . Maar ook over de opvoeding van de kinderen, familiefeestjes, verwachtingen rond verjaardagen of feestdagen als Kerstmis of nieuwjaar. Best doe je dat nog voor je samenhokt. Denken dat het zichzelf allemaal wel zal uitwijzen klopt zeker niet.

Meubels

En wat met de meubels? Als de ene al de meubels laat staan en er is geen plaats voor de ander, zal die zich ook nooit echt thuis kunnen voelen. De meeste Latters kiezen er voor om the best of both te nemen. Zo is er een stukje van elk in huis. Na verloop van tijd kopen jullie toch dingen samen.

Rekening houden.

Het grootse verschil met een LATrelatie zal zijn dat je nu altijd moet rekening houden met de andere. Het is niet meer jij en ik, maar wij geworden en dat uit zich in de kleinste dingen. Laten weten wanneer je thuis komt of waar je naartoe gaat, grote aankopen beslis je vanaf nu samen , rekeningen worden samengelegd of er wordt toch een gemeenschappelijke pot gemaakt. De meeste latters slagen er wel in als ze goede afspraken maken en voldoende communiceren over  wat hun stoort en nog meer…. Over wat ze leuk vinden!

This entry was posted in Andere. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *