Eeuwig verliefd?

Je ontmoet een nieuwe partner. Het is leuk, fijn tof en je wordt zelfs verliefd. Een gevoel dat je al lang niet meer hebt gehad en dat je voor eeuwig en altijd wil blijven bewaren. Maar kan dat wel? De meeste therapeuten en psychologen zeggen dat verliefdheid meestal over is na een half jaar tot een jaar, en met wat geluk anderhalf jaar kan duren. Daarna -als alles goed gaat- wordt die zware verliefdheid vervangen door Liefde.

Tot nu toe werd aangenomen dat ons lichaam de staat van verliefdheid gewoon niet langer aankan en daarom zelf de stoffen die verliefdheid in de hand hebben, afbouwen. Maar de Amerikaanse psycholoog Arthur Aron en zijn collega’s van Stony Brook University in New York hebben aangetoond dat dit niet voor iedereen klopt. Er zijn mensen die beweren dat ze na twintig jaar nog verliefd zijn. Uit hn onderzoek bleek dat de hersenen van deze mensen, dezelfde gebieden actief zijn als bij pasverliefden.

Het onderzoek ging als volgt: ze scanden de hersenen van deze mensen terwijl ze naar een foto van hun geliefde keken. hierdoor konden ze zien dat hun hersenen op dezelfde wijze reageerden als mensen die pas verliefd waren. Maar er was meer: deze mensen die al twintig jaar of langer samen waren hadden ook nog het voordeel dat de angst en stress van een nieuwe verliefdheid, volledig afwezig was. Hij schatte dat ongeveer 1 op tien koppels langer dan een jaar verliefd bleven.

De basisvoorwaarden voor een goede en langdurige relatie (en een langere periode van verliefdheid) zijn een goede communicatie en geen grote problemen zoals armoede, oorlog, de dood van een kind of depressie. Wil je de relatie laten verder duren moet je je partners sucessen mee kunnen vieren en samen nieuwe dingen ondernemen.

Bent u dus nog verliefd na al die jaren: dan bent u een gelukkige uitzondering!

This entry was posted in communicatie, goede relatie, liefde, smoorverliefd, verliefd, voorwaarden and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *