Ben ik dan echt te kieskeurig?

Deze week belde een vrouw mij. Ze had al verschillende datevoorstellen gekregen, maar elke keer had ze wel een bemerking bij de man. Dan was hij te klein, dan te oud, dan woonde hij te ver weg, dan stond er in zijn profiel niets vermeld over kunst,…

Ze merkte op dat ze in reallife wel al een aantal keren op date was geweest. Nogthans ook met mannen die niet aan ‘haar voorwaardelijst’ voldeden. Het waren mannen die mensen uit haar buurt hadden gesuggereerd? Blind dates dus van de mensen uit de periferie. Vrienden van je vrienden, collega’s van een familielid, … Ze vroeg zich af waarom ze daar wel op inging en bij het online daten ze toch kieskeuriger was.

Wel,… mensen zijn verhalenvertellers, al altijd geweest. In een verhaal leg je ook een emotie, een gevoel. Wanneer iemand je vertelt over een persoon kan je alleen al aan de verteller zien hoe enthousiast hij/zij is over die persoon. Aangezien je de verteller kent, ga je hetzelfde gevoel uitbreiden naar de persoon waarover het verhaal verteld wordt. Cijfertjes zoals matchpunten, afstand, iemands lengte,… doen dat niet.

Haast heel de menselijke overlevering is een verhaal geweest. Het wetenschappelijk staven van die verhalen door statistieken gebeurt (evolutiewijs gezien) nog niet zo lang. Stel dat je een nieuwe auto wil kopen en je denkt er aan om een auto van het merk V aan te schaffen. Nu heeft je buurman toevallig een auto van het merk V en je vraagt naar zijn mening hierover. Hij raadt je die auto ten stelligste af en begint een hele resem van tegenslagen te vertellen over die wagen. Toch blijkt uit de laatste peiling van testaankoop dat de wagen van het merk V, de beste deal op de makt is. Wat doe je dan? De meeste geloven hun buurman. Tenzij dat die slechts een auto van het merk V heeft gehad en statistieken er honderden hebben onderzocht.

Het voordeel aan cijfers is dat ze de pure emotionele waarheid kunnen doorgronden. Een liefde die op 250 km van  je vandaan woont heeft minder kans op slagen omdat de inspanning die je moet leveren groter is dan wanneer je maar 2 km van elkaar woont. Dat is waar. Maar is liefde niet net iets heel emotioneels?

Net daarom hebben we meer de neiging om iemand te geloven die vol overtuiging komt vertellen dat ze een geschikte partner voor je gevonden hebben. Net daarom ga je na een eerste mislukte date niet dadelijk opgeven en eerder denken: ‘Och, het zal zijn dag niet geweest zijn’ . Net omdat die ene collega had vertelt dat jullie toch zo goed zouden passen.

Vandaar dat ik ervan overtuigd blijf, dat je beter eerst eens samen op een korte date kan, alvorens zijn profiel te schrappen van je lijst. Zo kan je de mens achter de cijfertjs ontmoeten en wie weet ontdek je wel dat je met statistieken alles en niets kan bewijzen.

This entry was posted in Eerste afspraak, online daten, single and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *