Ben ik wel klaar voor een nieuwe relatie? (deel 1)

Hallo Mieke, Mijn laatste relatie is enkele maanden geleden gestrand. Hoewel ik niet zo piepjong meer ben en het niet de eerste relatiebreuk is die ik meemaak, vind ik het toch altijd weer moeilijk om zoiets te boven te komen. Aan het cliché dat de tijd alle wonden heelt, heeft een mens dan niet veel. Heb je tips die het verwerkingsproces ten goede komen? En hoe voel ik wanneer ik klaar ben voor een nieuwe relatie?

Maak bewust tijd

Een relatie die ten einde loopt…iedereen maakt het wel eens mee of heeft het al eens meegemaakt. Dat het allesbehalve plezierig is, moet niet herhaald worden. Tijd heelt wonden en dat klopt, alleen duurt het bij de ene breuk langer dan bij de andere. Iedereen gaat door een soort van rouwperiode en ik wil je aanraden om daar bewust tijd voor te maken. Zet je verdriet en boosheid niet weg, maar word bewust van de pijn en durf deze te voelen. Om verdriet te laten stoppen moet je er met andere woorden eerst helemaal gaan instaan. Wanneer het komt, is het voor iedereen anders. Sommige mensen zijn ‘stille’ rouwers. Ze puzzelen het voor zichzelf uit, zonder dat je veel aan ze merkt. Andere mensen huilen dagen achtereen. Weer anderen hebben de behoefte om erover te praten, om het van zich af te schrijven of zich af te reageren in de fitness.  Dit stuk van je rouwproces is een heel emotioneel stuk. Dat emotionele proces kan je wat ondersteunen door je anders te gaan gedragen en dingen acties te doen.

Opruimen maakt plaats voor nieuw

Een van de meest simpele acties om te doen waar veel mensen deugd van hebben is opruimen. Het einde van een relatie wil ook zeggen dat er plaats gemaakt moet worden voor iets nieuw. Verzamel al de spullen van je ex en geef ze terug. Niets is zo vervelend als elke dag herinnerd te worden aan je ex. Het is de beste manier om je gezamenlijke verleden af te sluiten en verder te gaan met je leven. Niet alleen je spullen, ook je vrije tijd moet herbekeken worden. Want als je vasthoudt aan gezamenlijke gewoontes zal je geen afstand kunnen nemen van je ex. En dat is net de bedoeling. Bekijk het als een nieuwe kans. Ging je vroeger elke vrijdag op dansles met je ex? Waarom maak je er nu geen mannen- of vrouwenavond van? Plezier gegarandeerd

Ex-loze periode inlassen

Moest je je ex nog vaak zien, probeer dan een periode in te lassen waar je hem een tijd niet tegen komt. Het maakt afscheid nemen makkelijker. Verder gaan als goede vrienden kan alleen nadat je elkaar een tijd helemaal hebt losgelaten. Misschien is dat wel moeilijk omdat jullie een gezamelijke vriendenkring hebben opgebouwd. Het einde van een relatie betekent, jammer genoeg, vaak ook het einde van een aantal vriendschappen. Maar er zullen er zeker overblijven. De meeste vrienden kiezen niet graag partij. Probeer dus afspraken met je ex te maken wie er wel en niet naar een bepaald feest gaat. Zo belast je je vrienden hier niet mee.

This entry was posted in einde relatie, rouwproces, verdriet and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *