De tien geboden (deel twee)

Een langdurige relatie komt niet altijd vanzelf, daar moet je iets voor doen. Ik probeer jullie een overzicht te geven van de tien belangrijkste geboden, die terug te vinden zijn in de literatuur. Vorige keer de eerste reeks, nu de volgende…

4. Spreek dezelfde taal


Door dezelfde taal te spreken, raak je beter op elkaar afgestemd. Een taal bestaat uit verschillende aspecten: zo heb je de feiten, het gevoel dat je bij dat feit hebt, je mening hierover en de verwachtingen die je hebt. Veel mensen denken dat ze samen praten, maar doen dat eigenlijk niet echt. Vaak praat de ene over zijn gevoel rond een bepaald feit, terwijl de andere antwoord met zijn mening hierover. De vier aspecten eerst op een rij zetten voor jezelf, helpt je beter te communiceren.

5. Zeg wat je wil en vraag de ander naar wat hij wil

Dat lijkt makkelijk maar is voor veel mensen bijna niet te doen. De meeste praten over wat ze niet willen of worden boos als de ander niet weet wat hij/zij graag wil. Nu, de meeste partners kunnen nog steeds geen gedachten lezen dus dooddoeners als ‘hij/zij moet nu toch weten na al die tijd wat ik leuk vindt’, zijn vooral dooddoeners voor een relatie. Ookal heb je het al enkele keren gezegd, herhaal duidelijk wat je wil, hoe je het wilt, …. Maar bedenk dat niet alles hoeft te gaan zoals jij wilt.

This entry was posted in goede relatie, voorwaarden and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *