Ik ben zo onzeker over mijn uiterlijk (deel 2)

Vorige week kreeg ik een telefoontje van deze dame: Mijn ex-man is altijd al veeleisend geweest wat mijn uiterlijk betreft. Nu ben ik gescheiden en wil een nieuwe relatie aangaan, maar durf de intimiteit niet aan. Ik schaam me voor mijn lichaam, ben zeker 5 kilo te dik. Hoe ouder ik word, hoe meer onzeker ik word.

 Ik beloofde een praktische oefening. Wel, hier gaan we!

Want hoe leer ik mijn lichaam te aanvaarden? Dat is hier de grote vraag. Hou je klaar voor deze minicursus autosuggestie:

Een goede buikademhaling helpt je al flink vooruit. Ga niet vluchtig en spichtig lopen ademen want voor je het weet ben je aan het hyperventileren.

Neem eens wat tijd hiervoor: ga rustig op je bed liggen en probeer te ademen via je buik.

Je legt je hand op je borstkas en op je buik en haalt diep adem. Probeer eerst je hand op je borstkas omhoog te krijgen, doe daarna hetzelfde met je hand op je buik. Je zal vanzelf ondervinden dat je – als je vanuit je buik ademt – veel meer lucht kunt inademen, en dat je er veel rustiger van wordt. Want luister nu eens naar je hart. Het klopt veel trager, niet? Een buikademhaling doet je letterlijk steviger door het leven gaan en is daarom ook goed voor je zelfvertrouwen.

 Ga nu, na deze simpele bedoefening, even voor de spiegel staan. Bekijk jezelf van boven tot onder en neem er je tijd voor. Beschrijf jezelf intussen luidop maar gebruik geen negatieve woorden. Borrelt er toch een negatief woord in je op, vervang het dan onmiddellijk door een neutraal woord. Zie je bijvoorbeeld je te dikke buik, noem hem dan in plaats van ‘vette walrus’ gewoon “rond”. Vertel jezelf ook de historiek van je lichaam. Waarom is je buik nu slapper dan vroeger? Wel, omdat je twee kinderen hebt gebaard, of omdat je intussen 15 jaar ouder bent.

Doe deze spiegeloefening nu samen met je partner. Aanvankelijk zal de oefening voor jezelf behoorlijk confronterend zijn maar we garanderen je een positief gevolg! Jij bent uniek me teen uniek lijf dat graag gezien wordt door mensen die van je houden! Zeg dat maar aan die spiegel van je!

This entry was posted in kritiek geven, lichaam and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *