Scammers breken je hart (en je portefeuille)

Met scammers aan het daten?

Het artikel uit de Humo van deze week ‘Verliefd Verloofd Beroofd: fraude op datingsites’, toont de minder mooie kanten van onlinedaten: de scammers. Scammers zijn eigenlijk gewoon oplichters die je door mooie praatjes en onwaarschijnlijke verhalen geld proberen afhandig te maken.

Nooit geld geven
Zelfs wanneer je al erg lang met iemand contact hebt op een datingsite, kan je niet helemaal zeker zijn. Je kan er van uit gaan dat iemand die vraagt om geld over te maken zowieso niet te vertrouwen valt. Zeker niet wanneer er een raar verhaal aan vast geknoopt wordt. De meeste scammers komen uit Oost Europese en Afrikaanse landen. Je kan ze zeer makkelijk herkennen, zij maken vaak gebruik van dezelfde methodes.

Hier enkele kenmerken van een scammer:

-De meeste scammers hebben profielen en berichten die geschreven zijn in het Engels of vertaald zijn naar het Nederlands met Google Translate. Je kan dus maar beter niet reageren als je zelf een Nederlandstalig profiel hebt en je krijgt allerlei berichten die in het Engels zijn geschreven of een (heel) onjuiste spelling hebben.
– Uitraard kan het zijn dat je prins(es) van je dromen alleen maar goed in het Engels communiceert. Let dan op de volgende woorden: schrijft

* God fearing
* Worthy (veel voorkomend in Google translate)
* Full of love (veel gebruikt door Afrikanen)

Wanneer je een bericht ontvangt dat een van bovenstaande woorden bevat kan je er 99% zeker van zijn dat het hier om een scammer gaat. Kijk dus uit!

Neem geen risico, blokkeer deze persoon en neem contact op met de beheerder van uw datingsite om deze persoon aan te geven. De meeste datingsites nemen deze meldingen heel ernstig. Zo werken sommige met een speciale software om die scammers te blokkeren, andere leiden mensen op om hun eigen database te doorzoeken op zoek naar scammers.

Buiten dit internationale gevaar, zijn er nog andere valkuilen waar je rekening mee moet houden wanneer je begint met online dating.
– Kies een goede datingsite (voor jou) : elke site staat voor andere waarden en elke site heeft zijn voor- en nadelen. Bekijk ze dus allemaal vooraleer je je inschrijft
– Kijk eens rond op de site zelf: zie je overal foto’s, of alleen maar twintigers en pikant getinte omschrijvingen, vraag je dan af of het wel een site voor jou is, als je zelf een vijftiger bent.
– Vraag eens in je omgeving welke sites zij gebruikt hebben (niet dat je dan dezelfde moet nemen, maar het is handig om zo te weten wat er allemaal op de markt is)
– Op het moment dat je je inschrijft moet je je profiel invullen: dus doe dat niet snel tijdens middagpauze op het werk, maar rustig thuis.

This entry was posted in online daten and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Scammers breken je hart (en je portefeuille)

 1. ted says:

  naar een jaar drong het pas door dat ik opgelicht was
  we waren veel online via facebook
  iedere keer was er wel wat
  dan was haar moeder ziek dan haar vader dan weer een van haar kinderen
  en kreeg altijd het zelfde verhaal
  we poor family help me my love
  nou heb in dat jaar 3900 euro gestuurd naar mijn Filippijnse vriendin
  ik stopte met geld sturen naar Veronica alcantara
  ik werd geblokkeerd op facebook
  ambassade gebeld enige antwoord wat je krijg
  erg voor u maar wij hebben geen opsporing bevoegdheid
  dus ze kunnen daar lekker hun gang gaan
  typte haar naam in op Google op alle scammer site staats ze
  had ik maar naar gedacht maar helaas er is niks aan te doen
  zelf advocaat help niet
  groet ted

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *