Hoe omgaan met de exen van je nieuw lief

Ik ben nog eens begonnen in een boek. Een boek waar ook al een film van is gemaakt: Smoorverliefd. Grappig hoe het personage Judith (de mama die vrijgezel heeft) heel vaak erg veel dingen doet die ik dan op de een of andere manier wel kan koppelen aan mijn gesprekken met mijn cliënten.

Zo is Judith nog steeds erg goed bevriend met Bert, haar ex. Hij is een meer dan goede vriend die haar beschermd, bijstaat, help. Hij is haar schouder om op te huilen, haar hulplijn. Onlangs kreeg ik een vraag van de andere kant, die van de nieuwe partner. Iets waar Judith en Bert blijkbaar nooit echt bij stilstaan.

Judith haar houding als vrijgezel hebben wel meerdere kantjes waarvan ik als therapeut mijn wenkbrauwen frons. Het boek zal ik in de komende weken even analyseren. Maar hier eerste de vraag van de andere kant van de ex…

De vraag luidde als volgt: Mijn vriend komt nog altijd heel goed overeen met zijn ex. Hij spreekt nog geregeld met haar af en zou het fijn vinden mochten zij en ik vriendinnen worden. Ik vind dat een vreemd idee. Stel ik me aan?
Hier –samengevat- mijn antwoord: Sommige mensen blijven contact hebben met elk van hun ex’en, andere verbreken alle contact. Dadelijk in opstand komen gaat weinig succes hebben. Zij kennen elkaar al langer dan jij hem kent. Je kan dus best eens kijken wat voor een relatie zij precies nog hebben. Ik vind het net erg belangrijk dat hij je aanmoedigt om haar ook te leren kennen. Zo kan je ook zien hoe zij met elkaar omgaan: raken ze elkaar veel aan, spreken ze alleen maar over het werk, de hobby’s,… Of vertelt hij haar ook over de leuke dingen die hij met jou doet?
Belangrijk is ook de manier waarop zij omgaat met jou. Heel wat exen die gewoon bevriend zijn, gaan je in het gesprek betrekken. Wanneer het onderwerp een thema is uit hun gezamenlijk verleden, is het belangrijk dat je vriend of zij je de nodige duiding geeft. Krijg je die niet, vraag er dan de eerste keer naar. Merk je dat hij (en zij) je ook daarna buiten het gesprek houden, reageer dan niet meer. Je kan het later bij je vriend nog eens voorleggen. Misschien was het hem gewoon even ontgaan, maar als hij vindt dat je ‘daar geen spel van moet maken’, kan je misschien maar beter je conclusies trekken.
Probeer gewoon zoveel mogelijk van haar te weten te komen. Het helpt de meeste mensen om een duidelijker beeld van ‘de rivale’ te krijgen. Hierdoor bekijk je je concurrent op een realistische manier en is zij niet die ideale vrouw die jij er misschien van maakt. Wie weet hebben jullie net wel erg veel overeenkomsten en staat die vriendschap niet zo ver als je nu denkt.

This entry was posted in verliefd and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *