Hoe die eerste onzekere weken van een relatie overleven?

Na een eerste en tweede date, breekt er een kennismakingsperiode aan. Een periode waarin je nog niet echt een relatie hebt,… of toch wel?

Het is een periode die de ene heel leuk vindt, maar heel wat mensen vinden deze onduidelijke periode emotioneel erg belastend. Je merkt dat heel wat angsten en twijfels naar boven komen: ‘Zou ik hem nu al thuis vragen om te komen eten? Volgende week is er een feest op het werk, vraag ik haar al mee? Ik draag mijn haren altijd los, zou hij ze vast ook leuk vinden? ‘ Het is ook een periode waar je met de grotere levensthema’s op de proppen moet komen: wil je kinderen of niet, lijd je aan een ziekte waar de partner van moet weten, zit je in een gerechtelijke zaak vast?

De algemene regel  in deze periode is dan ook: kalm aan! Ookal lijkt het allemaal wel ok te zijn en lijkt het alsof jullie elkaar al jaren kennen.  Eis niet dadelijk alle vrije tijd op van de andere partner. Ik merk bijvoorbeeld dat mensen erg ontgoocheld kunnen reageren als hun prille liefde toch kiest om met vrienden uit te gaan in plaats van met hen iets te doen.  Die ontgoocheling wordt dan omgezet in twijfels en angsten: ‘Wil dit nu zeggen dat hij/zij mij niet graag genoeg ziet? Ben ik niet goed genoeg om voorgesteld te worden aan die vrienden? ‘

Deze periode zal als een test aanvoelen voor jezelf en voor jullie prille relatie en dat is ze ook. In deze fase van jullie relatie zal snel duidelijk worden of jullie  samen dezelfde weg op kunnen gaan aan dezelfde snelheid of niet. En alleen tijd zal raad brengen.

Om jullie wat houvast  te geven in deze onzekere fase: de handvaten

1. Geven en nemen

Je kan vrij snel merken of het goed zit: je neemt initiatief (geven) en wacht af en kijkt hoe de andere reageert. Als die ook leuke dingen initieert, dan ben je vertrokken. Als dat niet zo is, kan je jezelf best even de vraag stellen of je niet gewoon te snel aan het gaan bent. Vertraag je ritme van initiatieven en ga vooral de andere niet proberen overtuigen. Het kan zijn dat je partner gewoon een ander ritme heeft om een relatie te beginnen. Dat iemand trager een relatie wil laten openbloeien heeft niets te maken met  de interesse in jou, maar zegt meer over de visie van je partner over relaties. Anderzijds kan het ook zijn dat de ander niet genoeg in jou geïnteresseerd is. En dan zal je snel merken dat er geen initiatieven komen van de andere kant en dan alles langzaam doodbloedt.

2. Doe niet alsof jullie al een echte relatie hebben

Ik merk dat woorden als ‘ik hou van jou’ of ‘ik mis je zo hard elke dag’ soms al vallen na een eerste date. Dat kan niet kloppen, je kan niet al een echte relatie hebben met iemand die je nog nauwelijks kent. Het voelt misschien wel zo, maar dat is nu net verliefdheid. Je hebt misschien wel het gevoel alsof je de andere al jaren kent, maar dat is slecht een projectie en wens van jou. Voor een echte relatie heb je tijd nodig en gedeelde ervaringen en momenten. Die op korte termijn forceren (vb na twee dates al samen op verlof vertrekken) kan positie uitlopen, maar heet ook een grote kans op mislukken.

This entry was posted in afspraakje, nieuwe relatie, Relatie-advies, schrik, valkuil relatie, verliefd and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *