Trouw met mij.

Alsjeblief, wil je met me trouwen? Zeg toch ja, het zal je niet berouwen’ (Hugo Matthijssen)

Vandaag is het weer zover: Sadie Hawkins day. Ik zie menige onder u eens fronsen. Sadie Hawkins day is een dag voor single vrouwen en  mag  je alleen vieren op een schikkeldag. Een keer om de vier jaar heeft de vrouw, volgens die traditie alleszins, de kans om een man ten huwelijk te vragen.  

De naam is eigenlijk ontstaan door een Amerikaans stripfiguur. Sadie was een ontzettend lelijke vrouw waar niemand mee wou trouwen. Omdat haar vader het beu was dat ze 35 en single was, organiseerde hij een race. De eerste man die Sadie te pakken kon krijgen moest met haar trouwen. En voila, een traditie was geboren.

Toch is Amerika hier niet de grondlegger van deze traditie. Ook net over het kanaal mogen vrouwen vandaag een man ten huwelijk vragen, al moeten ze dan wel een rode jas of cape aanhebben. Rood deze keer niet als teken van liefde, maar wel om zichtbaar genoeg te zijn en de man de kans te geven om weg te kunnen lopen.

En waarom zouden vrouwen maar één keer om de vier jaar een man ten huwelijk mogen vragen? Kunnen ze dat gewoon ook niet? Uiteraard wel, al merk je wel dat vaak het initiatief verwacht wordt van de man. Die traditie komt nog voort van de tijd van Napoleon. Volgens zijn code was een vrouw het bezit van haar vader. Een huwelijk was dus niet meer dan een nieuw contract. Het was de vrouw die veranderde van eigenaar. Na een huweijk werd de vrouw dan bezit van de man. Het zou dan ook raar zijn moest de vrouw dat contract zelf bepalen, dat moest de man doen. Vandaar ook de traditie om de hand te vragen aan de papa van je geliefde.  

Uiteraard mag je vandaag als man ook nee zeggen op een huwelijksaanzoek, maar dan moet je wel smartegeld betalen. In sommige landen is dat dan een dozijn handschoenen, in andere landen moet je haar al het materiaal kopen waarmee ze zelf een nieuwe rok kan maken.

Dus mannen, opgelet vandaag. En vrouwen: ga u gang!

 

Bron: the Guardian

This entry was posted in single, trouwen, vrouw and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *