Een nieuwe relatie na een scheiding (Deel 1)

Tijdens de coachinguren komen er heel wat vragen van mensen die in een scheiding zitten of er net doorzijn over het opstarten van een nieuwe relatie. De komende weken zal je op deze blog hierover wat te lezen krijgen. Wanneer begin je aan een nieuwe relatie na scheiding? Hoe doe je dat dan? Waar moet je rekening mee houden als er kinderen zijn? Ga je dadelijk samenhokken of niet? Op elk van deze specifieke vragen wordt apart ingegaan. Maar misschien eerst de grote lijnen weergeven.

Begin omdat je wil, niet omdat het nodig is

Een nieuwe relatie beginnen na een scheiding moet je doen vanuit je krachten. Je hebt heel je scheiding afgewerkt, bent door de rollercoaster van emoties gegaan en eindelijk heb je het gevoel dat alles weer wat stabiel is. Dat is de moment om een nieuwe relatie te beginnen. Dan begin je een relatie vanuit een evenwicht. Beginnen met een relatie uit nood is sowieso een slecht idee. Toch gebeurt het vaak genoeg: mensen die zich snel in een nieuwe relatie storten, omdat ze niet alleen willen zijn, omdat ze in financiële nood zitten, omdat ze seksueel te gefrustreerd raken, omdat ze hulp nodig hebben bij de opvoeding, omdat ze weer ‘gewoon’ willen zijn. Deze ‘noodrelaties’ lopen zelden goed af. De partner voelt immers hoe afhankelijk je bent en zal daarop afknappen of daar misbruik van maken.

Je schuldig voelen is iets waar jij voor kiest.

En dan heb ik het niet alleen over de schuldvraag ‘wiens fout is het dat we scheiden’, maar zeker ook de schuldvraag over een nieuwe partner. Uiteraard heb je recht op geluk en hoef je je niet schuldig te voelen wanneer je een nieuwe partner tegenkomt. 
En hiermee gepaard gaat soms ook angst. Angst van hoe de ex gaat reageren op de nieuwe relatie en hoe die ex zijn/ haar emoties hierover laat meespelen in het opvoeden van de kinderen. Het enige wat je kan doen is aan je kinderen duidelijk maken dat jij er bent voor hen, ook al is er opnieuw iemand nieuw in je leven.

 

 

 

This entry was posted in Andere and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *